З кожним роком українцям доводиться стикатися з оновленнями правил пенсійного страхування. Ці зміни ставлять перед громадянами важливі питання: коли і як правильно подати заяву на пенсію?

У 2024 році отримання заслуженого відпочинку потребує уважності до термінів та правильної подачі документів.

Виплати пенсії, скріншот: YouTube
Виплати пенсії, скріншот: YouTube

У зв'язку з недавнім оновленням у пенсійній системі, тепер для виходу на пенсію у 60 років необхідно мати страховий стаж не менше 31 року.

Заява про призначення пенсії та необхідні документи подаються особисто або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, до територіального органу Пенсійного фонду.

Популярні новини зараз
Шокуюча знахідка посеред льодовика: в Альпах археологи натрапили на щось жахливе Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом
Показати ще

При цьому подання заяви на пенсію має відбутися за три місяці до досягнення пенсійного віку, йдеться в джерелі. В іншому випадку пенсію буде призначено з дня звернення, тобто з моменту подання заяви.

Пенсія, скріншот: YouTube
Пенсія, скріншот: YouTube

Відлік терміну починається з наступного дня після календарної дати або події, пов'язаної з початком відліку. При цьому термін, визначений місяцями, спливає у відповідне число останнього місяця.

Якщо громадянин вважає, що пенсію призначено неправильно, Коробкін радить звернутися до обласного Пенсійного фонду. У разі негативного рішення там доведеться оскаржити його у судовому порядку.

Експерти також нагадують, що своєчасна перевірка та можливе коригування рішень можуть заощадити чимало часу та нервів у майбутньому.

Нагадаємо, українським пенсіонерам додадуть кілька сотень до виплат: хто може отримати надбавки та доплати

Раніше ми писали про те, що старі можуть змусити дітей піклуватися про них: як стягнути аліменти батькам

Крім того, Знай.ua повідомляв про нововведення у виплатах: яких змін чекати українцям