Наприкінці грудня минулого року в Україні з'явилися тривожні чутки про можливе запровадження 18-відсоткового податку на будь-які банківські перекази з картки на картку.

Приводом для цього стало ухвалення Кабміном Національної стратегії доходів на 2024-2030 роки у рамках виконання зобов'язань перед МВФ. Проте голова профільного комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев оперативно спростував цю інформацію.

Банківська карта. Фото кадр "Youtube"
Банківська карта. Фото кадр "Youtube"

Водночас, слід пам'ятати, що в Україні діє система фінансового моніторингу банківських операцій. Вона фіксує всі транзакції громадян, які перевищують встановлені граничні суми.

Так, згідно із законом, під контроль автоматично потрапляють готівкові перекази в межах України на суму понад 5 тисяч гривень. Тому банки можуть блокувати такі платежі, що перевищують цю межу. Крім того, у березні 2022 року НБУ своєю постановою No60 запровадив посилений контроль банками в операції клієнтів із сумою 400 тисяч гривень та вище.

Популярні новини зараз
В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Банківська картка. Фото: Youtube
Банківська картка. Фото: Youtube

Окремі фінустанови, у тому числі і "ПриватБанк", також можуть встановлювати власні обмеження на суми платежів відповідно до вимог регулятора. Тому українцям потрібно бути акуратними із сумами, які вони надсилають іншим людям, або які вирушають їм.

Нагадаємо, пенсіонерів можуть позбавляти чесно зароблених виплат:що потрібно робити, щоб не втратити гроші

Як повідомляв "Знай.uа", українцям блокують банківські рахунки в ПриватБанку: що потрібно знати, щоб не залишитися без коштів

Знай.uа писав, "ваша карта заблокована": українців легко можуть залишити без грошей - запам'ятайте це і не робіть