5 січня відзначають день перед дуже важливим християнським православним святом Водохреща (6 січня).

Це останнє свято у різдвяний період, і потрібно до нього підготуватися. Для цього люди дотримуються суворого посту, прибирають будинок, готують сочиво, колядують, а релігійніші приходять у храм сповідатися і намагаються очистити душу від гріха.

Водохресний святвечір, фото: Православная жизнь
Водохресний святвечір, фото: Православная жизнь

У давнину було прийнято востаннє ворожити, а ще збирати сніг, адже він матиме цілющі властивості. Ще поширені назви Голодна Кутя чи Голодний вечір, саме через піст.

Так як до 6 січня Христос ще не був хрещений, то є повір'я, що гуляє багато нечисті, а сьогодні вона особливо зла. Тому слід захистити будинок та сім'ю різними способами. Усі кути потрібно перехрестити по три рази і оббризкати святою водою. Крейдою намалюйте хрести на вікнах, дверях та всіх місцях, через які може проникнути зла сила. А також краще обкурити ці місця ладаном. Є ще багато різних традицій за вечерею, які зараз не такі популярні. Наприклад, раніше потрібно було ще підкинути під стелю першу ложку сочіва, запалити свічку для тих, хто вже помер, і залишити для них страву з частиною різних страв зі столу.

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Водохресний святвечір, фото: Народна правда
Водохресний святвечір, фото: Народна правда

Вдома обов'язково проведіть прибирання, щоб біси не сховалися у смітті. Не можна сьогодні вечеряти до першої зірки, а потім можна їсти лише пісні страви, хоч різдвяний піст давно закінчився. Намагаються зробити багато пісних страв, але непарної кількості. Освячена вода називається йорданською. Перед тим як починати вечеряти, всі в сім'ї повинні випити три ковтки святої води та окропити нею хату. Тоді вся родина не хворітиме і буде дуже щасливо жити в багатстві.

Є дуже цікавий звичай. Потрібно поставити чашу з водою та стежити за нею. Опівночі вода повинна колихнутися. Тоді слід якнайшвидше виходити і дивитися на небо. Вважається, що якщо ви побачите сполохи, то можна загадати будь-яке бажання, навіть попросити про царство небесне, воно обов'язково здійсниться. А на річку чи до будь-якого іншого природного джерела треба піти, щоби набрати дуже сильної святої води. Сніг збирають, щоб потім вранці в Хрещення вмитися талою водою. Тоді обличчя буде білим, чистим та з рум'янцем.

Свята вода, скріншот: YouTube
Свята вода, скріншот: YouTube

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • поганословити;
  • з'ясовувати стосунки із родичами, сусідами;
  • ображатися на будь-кого;
  • їсти непісну їжу та пити алкоголь;
  • думати про погане.

У народі вважають, що якщо порушити заборони, то це може спричинити лихо на весь рік.

Нагадаємо, коли в Україні Водохреща у 2024 році: традиції, заборони та нова дата.

Раніше ми повідомляли, що її потрібно приготувати вже 5 січня: як зробити "голодну" кутю на другий Святвечір перед Водохрещем.