Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що в Україні вихід на пенсію за віком для чоловіків та жінок можливий після настання 60 років та їхній страховий стаж становить не менше 30 років.

Проте деякі категорії можуть вийти на пенсію раніше у зв'язку з особливостями роботи. Про це йдеться у нагадуванні Пенсійного фонду України.

Страховий стаж - це той період, протягом якого людина фактично працював, а той, протягом якого роботодавець платив за нього до Пенсійного фонду.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Значення має й сума відрахувань. Періоди трудової діяльності (робота, військова служба), придбані до 1 січня 2004 року, також зараховують до страхового стажу.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Відповідно до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" тривалість страхового стажу, що дає право призначити пенсію за віком у 2024 році, становить:

- по досягненні віку 60 років – не менше 31 року;

- після досягнення 63 років - не менше 21-го;

- після досягнення 65-ти - щонайменше 15 років.

Якщо людина має менше 15 років стажу, у віці 65 років вона може одержати державну соціальну допомогу замість пенсійних виплат. Звернутись із цим питанням можна в управління соціального захисту населення, повідомили у Пенсійному фонді.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

До 2028 року страховий стаж, необхідний призначення пенсії, щорічно змінюватиметься. Щоб вийти на пенсію у 60 років, у 2028 році потрібно мати не менше 35 років стажу.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTUbe
Оформлення пенсії, скріншот: YouTUbe

Страховий стаж для пенсії можна докупити

Якщо страхового стажу недостатньо, за бажанням його можна докупити шляхом добровільної участі у системі загальнообов'язкового соціального страхування.

Для укладання договору про добровільну участь у системі обов'язкового державного соцстрахування потрібно звернутися до податкової за місцем проживання та надати відповідні документи.

Після укладання Договору потрібно буде щомісяця сплачувати внески. Вартість одного року страхового стажу становить 35376 гривень.

Нагадаємо, українцям нарахують додаткову грошову допомогу.

Раніше повідомлялося, нові правила обернуться втратою субсидій для українців.

Також, вистачить на хліб та комуналку: як змінилася допомога по безробіттю.