Із збільшенням кількості людей, які мають інвалідність, виникають важливі питання про те, як забезпечити їм підтримку та відповідні правові гарантії. Це підштовхнуло до вивчення нюансів, пов'язаних із встановленням групи інвалідності та можливістю її перегляду в контексті законодавства України.

Процедура отримання групи інвалідності в Україні потребує проходження медико-соціальної експертизи.

Експерти з «Юридичної сотні» пояснили, що є випадки, коли комісія може встановити безстрокову групу інвалідності ступеня, що перевищує І групу, без встановлення термін повторного огляду.

Законодавством передбачено кілька умов для цього, включаючи:

  • одержання поранення, контузії, каліцтва чи захворювання за безпосередньої участі в АТО/ООС, заходах щодо оборони України під час повномасштабного вторгнення до РФ, перебуваючи безпосередньо у районах їх проведення
  • отримані пошкодження призвели до інвалідності, а саме (у разі хоча б одного з перерахованих випадків): необоротної втрати (у тому числі ампутації) верхніх та/або нижніх кінцівок (їх частин); незворотної втрати іншого органу; повної стійкої втрати органом його функцій, що призвело до інвалідності.

Лікар виписує рецепт / фото: depositphotos
Лікар виписує рецепт / фото: depositphotos

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час
Показати ще

Перегляд групи інвалідності може здійснюватися за зміни стану здоров'я чи працездатності, а також за рішенням суду. Особам з інвалідністю або їх законним представникам надано можливість подати заяву про перегляд групи інвалідності.

Також безстрокову групу інвалідності можуть отримати особи, які досягли пенсійного віку, або ті, чий термін перегляду завершується на цей момент.

Крім того, ми писали, "Потрібно ампутувати ногу": захисник України розкрив деталі "війни" з МСЕК - отримати групу інвалідності нереально

Також наш портал повідомляв, прийдуть додому? Українцям розповіли, чи можна оформити інвалідність заочно

Перш за все стало відомо про те, як не втратити свої виплати: які довідки потрібно терміново продовжити