Війна внесла свої корективи у життя багатьох українців. Тому часто виникає питання, чи можна оформити пенсію без оригіналу, якщо той був втрачений. На це питання дали відповідь в Пенсійному Фонді України.

Закон України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" говорить про те, що пенсія може бути оформлена лише з оригіналом трудової книжки.

Трудова книжка, facebook.com/gazetaPK
Трудова книжка, facebook.com/gazetaPK

Якщо оригіналу з якоїсь причини немає – громадянин повинен звернутись до суду, щоб там підтвердити свої періоди трудового стажу.

Проте, чинною залишається Інструкція про порядок ведення трудових книжок. Під час працевлаштування осіб, які через бойові дії втратили і не можуть відновити трудову книжку, їм за законом повинен видаватись дублікат. Таким чином роботодавці повинні керуватись положенням 5.6 з цієї інструкції.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Дублікат же можуть оформити на основі заяви працівника. Окрім того, працівник має отримати інформацію у письмовому вигляді зі штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Але для того, щоб убезпечити себе, варто завантажити скановані копії цих документів на портал Пенсійного Фонду України. Там вони будуть зберігатись і вважатимуться офіційним документом. До того ж, ви будете мати доступ до них у будь-який момент, за потреби.

Тож, щоб отримати пенсію без трудової книжки, скоріше за все доведеться звертатись до суду і доводити свої періоди трудового стажу.

Нагадаємо портал Знай інформував, українцям нарахують понад 8000 гривень пенсії: кому пощастить

Раніше на порталі Знай повідомлялося, індексація пенсій під питанням: на що сподіватися пенсіонерам у 2024 році

Також, наш портал інформував, деякі українці можуть обрати вигідний стаж для зарахування в пенсію: як не прогадати