У квітні 2022 року через ворожі обстріли зупинили держпідприємство "Артемсоль" у Соледарі Донецької області, яке повністю забезпечувало Україну сіллю.

Тоді сподівалися на закарпатські родовища, які начебто могли задовольнити 100% потреб країни у кухонній та технічній солі. Проте лише у серпні видобули першу сіль на Закарпатті.

Сіль. Фото: скрін youtube
Сіль. Фото: скрін youtube

Голова ОДА підкреслив, що це має велике значення для безпеки та економіки області. Очікувалося, що закарпатська сіль незабаром з'явиться у продажу. Але з Буштинського родовища лише у листопаді відвантажили перші тонни технічної солі.

Коли було підтверджено наявність солі, почали зміцнювати вхід у шахту для видобутку 400-450 тис. Тонн солі на рік. Це зайняло час. А транспортування таких обсягів вантажівками зашкодить дороги.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Першу партію буштинської солі безкоштовно передали на Одещину під час снігопадів у листопаді. Віддали всю наявну кількість – 54 тонни, з якої вийшло 150 тонн суміші для посипання доріг.

Щоб налагодити промисловий видобуток, потрібний ще рік на розвідку родовища та інфраструктуру. Експерти зазначають, що якість закарпатської солі вища за імпортну, але вартість у 3 рази більша у довоєнного українського виробника.

"Її поставляють з африканських країн, я так розумію, зерновим коридором на зворотному шляху до портів Одеси. Вартість – 2,5 тисячі гривень за тонну”, - заявляє Віктор Микита.

"Артемсіль" випустив партію солі. Фото: United24
"Артемсіль" випустив партію солі. Фото: United24

У 2022–2023 роках Україна імпортувала до 15% солі з Туреччини, Єгипту, Румунії. З розвитком власного виробництва імпорт можна буде скоротити. Але це вимагає часу та інвестицій у будівництво шахт та інфраструктури.

Нагадаємо, дочекалися подарунків? В Україні після Різдва змінилися ціни на цукор, борошно та яйця

Як повідомляв "Знай.uа", буде і на сніданок, і на вечерю: у супермаркетах оновили цінники на популярні м'ясні продукти

Знай.uа писав, гаманці доведеться потрясти:як змінилися ціни на соняшникову олію, яйця та хліб