Ще до початку повномасштабного вторгнення частина українців вирішили поїхати на роботу за кордон. А з 2022 року кількість громадян, які працюють за межами України, зокрема в Польщі, значно збільшилася.

Багатьох цікавить, чи зарахують період роботи за кордоном при призначенні пенсії в Україні. На це питання відповіли в Пенсійному фонді.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

В травні 2012 року, Україна та Польща уклали угоду про соціальне забезпечення. Згідно з ним, стаж, набутий в Польщі буде врахований при призначенні пенсії в Україні.

Якщо українець має страховий стаж, який набув в Україні та трудову діяльність в Польщі, то при призначенні виплати ці два періоди будуть сумуватися.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час
Показати ще

Наприклад, українка пропрацювала в нашій країні 25 років, а ще 5 років страхового стажу вона набула в Польщі. Тоді, загальний стаж буде дорівнювати 30 років.

Отримання пенсії, скріншот: Facebook
Отримання пенсії, скріншот: Facebook

Важливо звернути увагу, що при визначенні розміру пенсії є одна особливість. Згідно з положеннями угоди, кожна з країн розраховуватиме розмір пенсії, відповідно до чинного законодавства своєї країни, відповідно до стажу, який людина отримала.

В Україні рахується страховий стаж лише за той період, коли громадянин працював офіційно та сплачував необхідні податки до державного бюджету.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, страховий стаж можуть не зарахувати: Пенсійний фонд застеріг українців

Раніше портал Знай інформував, доплата пенсіонеру за дітей: чи зарахують декретну відпустку до стажу

Також наш портал повідомляв, українським переселенцям хочуть збільшити допомогу, але не всім: кому і коли треба бути напоготові