У 2024 році на українців очікує збільшення податку на нерухомість, підняття, яке пов'язане з прив'язкою до мінімальної заробітної плати. Це нововведення, прописане в Податковому кодексі країни, торкнеться тих, хто володіє квартирами чи будинками, що перевищують встановлені кордони.

Але які саме нюанси стосуються цього податку та хто може уникнути його сплати?

Згідно з новими нормами у Податковому кодексі України, українці, які мають житло площею більше 60 квадратних метрів для квартир та 120 квадратних метрів для будинків, зіткнуться з цією новою податковою зміною.

Кредити на житло для молоді. Фото: Youtube
Кредити на житло для молоді. Фото: Youtube

Додаткові квадратні метри будуть оподатковуватись у розмірі до 1,5% від мінімальної заробітної плати, а кожен зайвий квадратний метр збільшить податок на 100,5 гривень.

Популярні новини зараз
Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Це збільшення податку на нерухомість стане дієвим з 2024 року, що наголошує на необхідності своєчасної оплати для уникнення штрафів та полегшення фінансового навантаження для тих, чиє майно підпадає під ці нові стандарти.

Житло, скріншот: Youtube
Житло, скріншот: Youtube

Оплата цього податку обов'язкова до 1 липня наступного року, при цьому затримка навіть на 30 днів збільшить податок на 10%, а триваліша затримка – на 20%.

Важливо відзначити, що податок обліковується лише за надлишкові квадратні метри, що означає, що за наявності будинку чи квартири у розмірі, скажімо, 125 квадратних метрів, податок буде нарахований лише за п'ять зайвих метрів.

Проте є винятки. Від сплати податку звільняються ті, чиє майно розташоване в зонах активних бойових дій або окупованих територіях РФ. Також не сплачуватимуть податок громадяни, чиє житло стало непридатним для проживання через військові дії.

Як повідомляв інформаційний портал Знай.ua, власники квартир та будинків сплачуватимуть нові податки: хто з українців платитиме і яку суму

Також ми писали, зміни в оподаткуванні торкнуться кожного: депутати готують три нові закони для українських сімей