Після початку повномасштабного вторгнення ситуація з боргами за комунальні послуги загострилась. Багатьом людям довелося покинути свої домівки, багато громадян залишились без заробітку. Тому платіжки за комунальні платежі можуть і не сплачуватись.

Кожного року після повномасштабного вторгнення борги за комунальні послуги ростуть. Підприємства подають до суду на боржників, але деякі українці сподіваються, що все спишеться. Про те чи можливо це під час воєнного стану нагадали в Держспоживслужбі.

Попередження про борг за комуналку. Фото: скрін youtube
Попередження про борг за комуналку. Фото: скрін youtube

Чинне законодавство передбачує стягнення боргів, які накопичились протягом трьох років. Тобто, якщо борг існує і накопичується 5 років, то підприємство має право стягнути лише за 3-річний борг.

Через воєнний стан були внесені деякі корективи. За законом, підприємству забороняється стягувати борг, який виник після початку повномасштабного вторгнення. Організація має право подати до суду на стягнення боргу, який був утворений лише до 24 лютого 2022 року.

Популярні новини зараз
Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Борги за комуналку. Фото: Youtube
Борги за комуналку. Фото: Youtube

Особливості боргу для ВПО

Споживачам варто розуміти, що заборона на стягнення – тимчасове явище. По закінченню дії воєнного стану кошти будуть стягнуті у будь-якому випадку. Тим паче ніхто не знає, коли закінчиться війна і які ще зміни будуть внесені до законопроєкту. Те саме стосується і ВПО – з них борг не можна стягувати, а за деякі комунальні послуги вони можуть не платити. Для цього варто подати заяву про те, що вони мешкають у іншій громаді.

Нагадаємо портал Знай інформував, українцям готують "справедливий" розмір пенсії: як нова реформа вплине на виплати

Раніше на порталі Знай повідомлялося, надворі холод собачий, а "тепла" субсидія не приходить: у ПФУ розповіли, що потрібно зробити

Також, наш портал інформував, українцям показали, що робити, якщо неможливо дочекатися платіжки за опалення: три варіанти