Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що в Україні середня пенсія, за даними ПФУ, за третій квартал 2023 року становила – 5350 гривень. Однак більша частина пенсіонерів (66,2%) одержують менше цієї суми. У Верховній Раді озвучили розмір пенсії, яку мають отримувати українці.

Так, член Комітету з бюджету Верховної Ради Леся Забурана розповіла, скільки мають отримувати пенсіонери після виходу на заслужений відпочинок.

Про це стало відомо завдяки інформації на порталі парламенту.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

На її думку, справедливий розмір пенсії – це щонайменше 50% середнього заробітку пенсіонера. Саме стільки має отримувати людина після виходу на пенсію.

Популярні новини зараз
Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

В Україні напрацьовано законопроект щодо реформування пенсійної системи. У Кабміні та Раді вважають, що він дозволить зробити пенсійні виплати справедливими.

Надалі солідарна пенсійна система забезпечуватиме 30% середнього рівня заробітку людини. Додаткові 20% забезпечить накопичувальна система. Компонент накопичувальної системи планують підключити у 2025 році.

У реформі передбачається нарахування на основі співвідношення розміру єдиного внеску на соціальне страхування, яке людина вносить за місяць до середньої заробітної плати в Україні за той же період. Саме це допоможе забезпечити справедливість виплат.

Пенсіонерка у банкомату / фото: відкриті джерела
Пенсіонерка у банкомату / фото: відкриті джерела

Які пенсії отримують пенсіонери в Україні

Найменше 2000 гривень отримують 0,6% пенсіонерів.

Від 2001 до 3000 гривень – 29,3%.

Від 3001 до 4000 гривень – 21,3%.

Від 4001 до 5000 – 15%.

Від 5001 до 10000 гривень - 23, 2%.

Більше 10 000 - 10,7%.

Які пенсії одержують українці, інфографіка: Опендатабот
Які пенсії одержують українці, інфографіка: Опендатабот

Нагадаємо, субсидії на 2024 рік: якої допомоги чекати простим українцям.

Раніше повідомлялося, зробіть це до 29 грудня: податкова служба звернулася до українців із терміновою заявою.

Також, тарифи на комуналку підскочили на 13%: які послуги подорожчали.