Деякі домогосподарства в Україні можуть безкоштовно замінити старі лічильники "розумними" приладами обліку. І тому діє спеціальна інвестиційна програма.

Про це повідомляє ДПЕК.

Програми для безкоштовного встановлення смарт-лічильників затверджує Національна комісія.

Лічильники / фото: depositphotos
Лічильники / фото: depositphotos

Відповідно до вимог, заміну на багатотарифні лічильники безкоштовно роблять там, де цього вимагає економічна доцільність, автоматизація приладів обліку, можливість знизити втрати і якщо лічильники вийшли зі свого терміну експлуатації.

Популярні новини зараз
Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага ПриватБанк запускає революційну програму: що зміниться для клієнтів Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

З цього випливає, що потрапити до програми безкоштовної заміни лічильників за власним бажанням споживачам не вдасться. Адже саме енергетики обирають населені пункти чи багатоквартирні будинки, які до неї будуть включені.

Однак ви можете ввести свою адресу на сайті та дізнатися, чи включені ви до програми безкоштовної заміни лічильника.

Двозонний лічильник, фото з вільних джерел
Двозонний лічильник, фото з вільних джерел

Установка так званого розумного лічильника дозволить заощадити на електроенергії. Такий прилад вважатиме спожиту електроенергію за двома тарифами – денним (2,64 грн кВт/год) та нічним (1,32 грн кВт/год).

Списки споживачів становлять безпосередньо перед початком виробничого процесу, узгоджуючи всі обставини та можливості. А про початок роботи із заміни приладів обліку інформують голів ОСББ чи голів сіл чи селищних рад за 10 днів до їх початку.

А ми нагадуємо,готуйте гаманці: українцям загрожують додаткові витрати через лічильники води

Також ми дізналися, "Шо хочу, то намалюю": клієнтам "Нафтогазу" підказали, як не помилитися з показниками

Портал Знай.ua раніше повідомляв, як обійти сусідів та отримати субсидії: мають право не лише власники житла