Українські біженці, які повертаються з-за кордону, можуть розраховувати на виплати для ВПО від держави. Допомогу можуть отримати ті, хто буде звертатись за допомогою вперше та буде відповідати певним майновим критеріям.

Про це зазначають спеціалісти "Юридичного порадника для ВПО".

Внутрішні переселенці. Фото: скрін youtube
Внутрішні переселенці. Фото: скрін youtube

З'ясувалось, що наприкінці листопада Уряд вніс зміни до Порядку надання допомоги на проживання ВПО, які також стосуються переселенців, які після початку війни виїхали закордон, однак через певний проміжок часу повернулися.

Так, відповідно до п. 8 Порядку особа, яка повернулася з-за кордону, має право на отримання допомоги на проживання за дотримання сукупності умов:

Популярні новини зараз
Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"
Показати ще
  • стала на облік як внутрішньо переміщена особа;
  • звертається за допомогою вперше. Особа вважається такою, що звертається вперше, якщо їй не призначалася і не виплачувалася допомога відповідно до Постанови Кабміну від 20.03.2022 р. № 332 до дня звернення;

Внутрішні переселенці. Фото: скрін youtube
Внутрішні переселенці. Фото: скрін youtube

  • звертається за допомогою не раніше, ніж через 15 робочих днів після повернення в Україну. Беруться до уваги лише робочі дні - суботу, неділю та святкові і неробочі дні (якщо такі будуть!) враховувати не варто;
  • відповідає майновим критеріям, які встановлені для отримання допомоги на проживання.

Допомога не призначать, якщо:

  • уповноважена особа з сім’ї або окремий отримувач допомоги з сім’ї зареєстрували/задекларували місце свого проживання у житловому приміщенні/частині житлового приміщення, що зруйновані або пошкоджені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ, після факту їх пошкодження чи руйнування. Виняток: малолітні та неповнолітні діти;

Допомога переселенцям, скріншот з відео
Допомога переселенцям, скріншот з відео

  • орган соціального захисту населення отримав інформацію від правоохоронних органів про те, що особу (отримувача) було засуджено за вчинення кримінального правопорушення проти основ національної безпеки України або оголошено у розшук.

Раніше портал Знай повідомляв, сім'ям з дітьми приготували допомогу: як отримати і кому видадуть.

Також наш портал інформував, українців забезпечать медикаментами, їжею та іншими важливими речами: як отримати безкоштовні набори.

Крім того, ми писали, діти переселенців можуть отримати допомогу на зиму: батьки вже можуть реєструвати заявки