У холодну пору року зростає ризик перепадів напруги. Це пов'язано із тим, що споживачі використовують обігрівачі та вмикають велику кількість електричних приладів одночасно.

Про це повідомляє "Прикарпаттяобленерго".

Згідно законів, нормальною напругою у наших оселях вважається від 198 до 242 В.

Перепади напруги. Фото: скрін youtube
Перепади напруги. Фото: скрін youtube

Якщо напруга не відповідає цим показникам, вона стає неякісною та може спровкувати поломки техніки та навіть може спричинити займання. У холодну пору року ризики перепадів напруги зростають.

Популярні новини зараз
У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо
Показати ще

"Основний чинник – використання обігрівачів та ввімкнення великої кількості електричних приладів одночасно. Зокрема, в споживачів зросла кількість потужної побутової техніки, під’єднання якої може спричинити стрибки в напрузі", - йдеться у повідомленні.

Електроенергія Фото: скрін youtube
Електроенергія Фото: скрін youtube

Стрибки напруни пов'язані із тим,що споживач у багатоквартирному будинку використовує потужність більшу за договірну, чим зменшує напругу у сусіда та провокує перебої в роботі побутових електроприладів.

У компанії зазначають, що величина дозволеної потужності встановлюється на рівні не нижче 3 кВт. Проте споживачам, які були підключені після 01.06.2004, згідно чинних будівельних норм, встановлено значення дозволеної потужності не менше 5 кВт.

Обігрівач. Фото скріншот з Youtube
Обігрівач. Фото скріншот з Youtube

На кожному приладі вказана його потужність, тож порахувавши ввімкнену в оселі техніку, можна зрозуміти, чи перевищуєте ви договірну потужність.

Якщо сумарна потужність перевищує договірну, то для якісної напруги потрібно подати заявку на її збільшення в Центр обслуговування клієнтів.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, підвищення тарифів на газ та світло: експерт розповів, коли українцям готувати гаманці

Раніше портал Знай інформував, від 7 до 10 гривень за куб: скільки українці платитимуть за газ у грудні

Також, наш портал повідомляв, зникло світло у під’їзді: українцям пояснили, як потрібно діяти