Мандарини - головний новорічний фрукт, який обов'язково є присутнім на столі кожного українця. Втім, ціни на продукт активно зростають. Про причини подорожчання та подальші перспективи, розповіли аналітики проєкту EastFruit.

Одним із головних постачальників мандарину на український ринок є Туреччина. Так, через сплеск попиту на продукцію турецького виробництва зросли розцінки на транспортування фрукта. Також зростанню цін сприяли дощі в регіоні Мерсін, які призвели до затримок у прибиранні та відвантаженні мандарину.

Мандарини. Фото: скрін youtube
Мандарини. Фото: скрін youtube

Садівники Туреччини відвантажують мандарини по $0,30-0,35 долара США за кілограм, а після доопрацювання готові до експорту мандарини пропонуються в середньому по 55 центів. При цьому експерти бачать передумови подальшого збільшення цін. Відтак це позначиться на вартості мандаринів у регіонах, куди їх експортують, зокрема в Україні.

Мандарини, скріншот: YouTube
Мандарини, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає
Показати ще

Аналітики наголошують, що в країнах Східної Європи ціни на свіжий мандарин за останні тижні зросли відчутно. Найпомітніше продукт додав у ціні на українському ринку - в середньому на 30%.

Варто зазначити, що в українських супермаркетах середній цінник на мандарини зріс до 54,67 гривні за кілограм. За даними "Мінфіну", у листопаді фрукт продавався в середньому по 48,59 гривні за кілограм.

Ціни на мандарини. Фото: скрін Мінфін
Ціни на мандарини. Фото: скрін Мінфін

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, лимони, банани та виноград стають "екзотикою": як змінилися ціни на фрукти.

Також наш портал інформував, запаси "тануть", ціни зростають: популярні овочі обійдуться українцям дорожче.

Крім того, ми писали, супермаркети потішили українців цінами на рибу: можна і шубу приготувати і скумбрію запекти.