Переселенець з окупованих територій домігся виплати пенсій по інвалідності за 6 років. Про це розповіли у виданні "Радіо свобода".

Повідомляється, що переселенець з Луганщини Сергій Кендзеерський звернувся до суду і зміг отримати виплати по інвалідності, які були заморожені з 2014 року.

Читайте Знай в Google News!

Чоловік розповів, що з 2008 року страждає від важкого серцево-судинного захворювання і в даний момент має II групу інвалідності. Унаслідок поганого здоров'я і низького матеріального становища він з дружиною не міг покинути окуповані території і прожив на них 5 років з початку війни.

Складнощі додавало ще те, що у Сергія активна українська позиція. Він займався популяризацією української культури та розвитком козацтва. Це не подобалося окупантам і вони погрожували родині чоловіка.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

"Про мою життєву позицію всі знали. Двічі бойовики вивозили нас з дружиною "на розстріл". Можете собі уявити, що я там пережив " - прокоментував Сергій.

Сергій Кендзеерський, фото: Facebook

У 2019 році він з дружиною все ж зважився переїхати з Луганщини в Дніпро до дочки на знімну квартиру. У цей момент у чоловіка і виникло питання про отримання пенсії. Він звернувся до Пенсійного фонду, однак там зажадали оригінали документів, які перебували на окупованій території і двічі відмовили Сергію.

"Я кажу: шановні, я приїхав не з курорту, а із зони бойових дій, де я візьму ці довідки, на окупованій території? Це було не те, що порушення моїх прав, а знущання наді мною. Це було дуже важко морально" - додав Сергій.

Після цього за допомогою правозахисників він звернувся до суду. Дніпропетровський окружний суд прийняв сторону Сергія і визнав дії Пенсійного фонду незаконними. У зв'язку з цим фонд зобов'язали виплатити чоловікові пенсію за 5 років.

Юристи кажуть, що випадок Сергія — перший в Україні може стати прикладом для українських судів у вирішенні схожих питань.

Зараз Сергій очікує надходження коштів. Він мріє придбати будинок і продовжити лікування.

Сергій Кендзеерський, фото: Facebook

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що переселенці порівняли життя в Донецьку та Мелітополі

Як повідомляв портал "Знай.uа", ПриватБанк заблокував українцю всі зароблені гроші і вимагає неможливу довідку

Також, "Знай.uа" писав, що пенсії в Україні 2020-2021: зміни і чого очікувати в новому році