З 1 квітня в Україні стартував другий етап медреформи, який вдарив по психлікарнях. В рамках "оптимізації" лікарняної мережі більшу частину профільних стаціонарів доведеться закрити. У МОЗ вважають, що таких медустанов занадто багато, а лікувати психічні захворювання можна амбулаторно, під наглядом, наприклад, сімейного лікаря.

Про це пише "Дніпровська панорама" посилаючись на сюжет ДніпроTV .

Щоправда міжнародні стандарти не передбачають покинути психічно хворих напризволяще, на відміну від другого етапу медреформи в Україні.

Три роки тому ексміністр охорони здоров'я Уляна Супрун без попередження приїхала в єдину в Україні психіатричну лікарню із суворим наглядом у Дніпрі. Це єдина лікарня, де проходили примусове лікування особливо небезпечні злочинці з усієї України. У більшості пацієнтів діагноз-шизофренія. Лікувалися там люди, які скоїли тяжкі злочини, і 90% — це вбивства. Направили їх туди за рішенням суду. За результатами перевірки Супрун виявили численні порушення прав людини. Пізніше лікарню реформували, а 700 особливо небезпечних злочинців перевели в обласні психлікарні.

У травні цього року на мітинги виходили медики Київської психіатричної лікарні. У Львові лікарня, яка є найбільшим центром психіатричної допомоги в Західному регіоні, на сторінці в Фейсбук повідомила, що в результаті катастрофічного зменшення фінансування — 20% від потреби — в результаті другого етапу медреформи опинилася на межі фінансового і соціального краху.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Умови в психіатричних лікарнях, скріншот
Умови в психіатричній лікарні, скріншот

Далі можна очікувати мітинги від сімейних лікарів? Адже саме на їхні плечі ляже контроль за лікуванням психічно хворих.

"Сімейні лікарі не повинні діагностувати шизофренію або депресію. Їх завдання-звернути увагу на симптоми: тривогу, знижений фон настрою, безсоння, і вирішити, що з ними робити. Або лікувати як прояв соматичних розладів, або направляти пацієнтів до психіатрів для діагностики. Крім того, сімейні лікарі повинні займатися певними групами пацієнтів. Сьогодні цим займаються психіатри. Але якщо пацієнт з неврозом, депресією, навіть з шизофренією не хоче з'являтися у психіатра, ми повинні надати йому можливість в період ремісії спостерігатися в сімейного лікаря за місцем проживання",- розповіла директор НДІ судової та соціальної психіатрії та наркології Ірина Пінчук.

медики, фото Pxhere
медики, фото Pxhere

А поки фінансування з бюджету скорочують, наполегливі керівники психіатричних установ набивають свої кишені. За заявою міністра охорони здоров'я України Максима Степанова, саме стільки в 2020-му недоотримали психіатричні лікарні. До того ж другий етап медичної реформи передбачає, що частково фінансування медзакладів має відбуватися за рахунок коштів пацієнтів. За таких умов директор Верхівцевський психоневрологічний інтернат знайшов власний спосіб заробітку, щоправда, у власну кишеню.

Детальніше у сюжеті ДніпроTalk:

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше У Львові повстали зубожілі медики психлікарні, зарплат немає місяцями: "лікуємо душі за копійки"

Як повідомляє портал «Знай.иа» На Закарпатті психічно хворих залишили без їжі, волонтери благають про допомогу-нещасні та виснажені

Також «Знай.иа " писав, що У Києві жорстоко зарізали лікаря, білі халати повстали- " бути медиком в Україні страшно"