У Дніпрі в одній з місцевих шкіл зафіксували спалах гепатиту А. Цією хворобою захворіла одна зі школярок, її діагноз визначили не відразу.

Школярка п'ятий день знаходиться в міській інфекційній лікарні, а в НВК №139, який вона відвідувала, проходять перевірки. Експерти обласного лабораторного центру вже взяли всі проби, воду на аналіз, провели дезінфекцію приміщення спеціальним розчином, лікарі оглянули однокласників хворої. Клас, у якому навчалася дівчинка, відправили на карантин. За словами директора школи дівчинка не могла заразитися в навчальному закладі, але це визначить експертиза, передає "КП в Україні".

Тим не менш, турбується адміністрація навчального закладу не дарма: гепатит А надзвичайно заразне і небезпечне захворювання. Він входить до групи кишкових інфекцій, гостро вражають печінку. Якщо дати вірусу розгулятися, вся школа зляже в лікарню мінімум на місяць. При цьому вірус вкрай живучий, він може зберігатися при температурі -20 градусів роками, а при +4 - кілька місяців. Навіть в окропі гине не відразу, може протриматися п'ять хвилин. Лікувати жовтуху (гепатит А) вкрай важко, а от заразиться ним на раз два. Людині досить з'їсти заражені немиті фрукти або овочі, витертися чужим рушником, випити води з-під крана, доторкнутися до перил, кришки унітазу або дверної ручки.

Інкубаційний період захворювання може тривати до 50 днів, в середньому - два-три тижні. Людина в цей час не підозрює, що хвора, але вже заразна. Через деякий час вірус дає про себе знати у вигляді неприємних симптомів, але і тоді важко визначити, що це жовтуха. Лише в активній фазі захворювання з'являються симптоми, які не можна сплутати ні з чим – жовтий колір обличчя і слизових, знебарвлений кал і темна сеча.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як не заразитися?

Щоб не допустити зараження, потрібно дотримуватися заходів профілактики, насамперед, елементарно мити руки з милом перед їжею, після повернення з вулиці. Чим частіше – тим краще. Також варто ретельно мити овочі і фрукти. Не допускайте, щоб на їжу та посуд сідали мухи: на їх тілі, на лапках безліч збудників кишкових інфекцій.

Нагадаємо, на Дніпропетровщині спалахнула небезпечна епідемія, медики б'ють тривогу.

Як повідомляв портал Знай.ua , чоловік відсудить мільярди доларів за побічний ефект ліків.

Також портал Знай.ua писав, Франківщину атакував смертоносний вірус, не щадить нікого.