З початку 2024 року вчителі України можуть скористатися низкою змін у правилах надання відпусток. Ці зміни спрямовані на те, щоб зробити процес оформлення відпусток більш зручним та прозорим, а також надати вчителям більше можливостей для відпочинку та саморозвитку.

Про це розповіли в офісі освітнього омбудсмена.

Які ж саме зміни запроваджено

Відпустка без збереження зарплати. Протягом року вчителі можуть взяти відпустку без збереження зарплати за сімейними обставинами кілька разів. Максимальна тривалість такої відпустки протягом року становить 30 днів. Відпустка без збереження зарплати за сімейними обставинами та відпустка, яку надають у зв'язку з надзвичайними ситуаціями та збройною агресією Росії проти України, не зараховуються до стажу роботи. Це дає право на щорічну основну відпустку.

Вчитель, уроки. Фото:вільні джерела
Вчитель, уроки. Фото:вільні джерела

Щорічна основна відпустка. У період дії воєнного стану щорічна основна відпустка вчителів може максимум становити 24 дні на рік.

Популярні новини зараз
Чоловікам дали час "видихнути" до 9 листопада: що далі В Україні знову індексують пенсії: цифри та прогнози ПФУ скоротив фінансування пенсій: чи уріжуть виплати стареньким Зупинили працівники ТЦК: що робити, щоб не мобілізували прямо з вулиці
Показати ще

Відпустка у зв'язку з народженням дитини. Цю відпустку вчителю надають не пізніше трьох місяців з дня народження дитини.

Додаткова відпустка. На час профспілкового навчання вчителі отримують додаткову відпустку тривалістю до 6 днів з компенсацією середньої заробітної плати.

Перенесення вихідних та робочих днів. Перенесення вихідних та робочих днів, крім окремих випадків, визначається трудовим або колективним договором. Якщо таке положення відсутнє, перенесення здійснюється за наказом (розпорядженням) роботодавця, погодженим з представниками працівників.

Школа, вчитель, уроки / фото: Pinterest
Школа, вчитель, уроки / фото: Pinterest

Нагадаємо, що в Україні почнуть готувати школярів до реального життя, скасовують 11-річку та змінюють предмети.

Як повідомляли раніше, які зміни готують українським школярам.

Як писав "Знай" раніше, хто з освітян в черзі залишити свій стіл порожнім.