У нинішньому році українські пенсіонери можуть очікувати на ряд змін у розмірах своїх виплат. Заплановано кілька підвищень виплат, що торкнуться багатьох громадян. Розповідаємо про зміни пенсій протягом року та про те, хто може розраховувати на збільшення виплат.

Згідно з даними Пенсійного фонду України, пенсії у 2024 році перераховуватимуть тричі. У січні та березні підвищення торкнулося тих, хто отримує мінімальну та максимальну пенсію. Прожитковий мінімум зріс з 2 093 гривень до 2 361 гривні, відповідно, мінімальна пенсія тепер становить 2 361 гривню, а максимальна — 23 610 гривень.

Пенсійні виплати. Фото з відкритих джерел

Також у січні відбувся перерахунок пенсій для чорнобильців та осіб, які отримують мінімальну пенсію у віці 65 років, але мають повний страховий стаж (35 років для чоловіків і 30 років для жінок). Виплати зросли з 2 680 гривень до 2 840 гривень у січні. Чергове підвищення для цих категорій заплановано і у липні - до 3 200 гривень.

Мінімальна пенсія та інші виплати

Популярні новини зараз
Українцям дозволять відкупитися від мобілізації – новий закон вже на підході Для власників квартир приготували новий тарифний "сюрприз": яка послуга дорожчає Пенсіонерам встановили обмеження: кому не світить підвищення виплат Українцям готують нове подорожчання: ще одна комунальна послуга зросте на 30%
Показати ще

У січні 2024 року мінімальна пенсія зросла у зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму до 2 361 гривні. Ці зміни були передбачені державним бюджетом на 2024 рік.

Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, встановлено на рівні 2 361 гривень, що призвело до збільшення мінімальної пенсії на 268 гривень порівняно з 2023 роком.

Також у 2024 році зростуть:

  • Максимальні пенсійні виплати — до 23 610 гривень.
  • Виплати за понаднормовий стаж — до 23,6 гривні за кожен додатковий рік.
  • Розмір добровільного пенсійного внеску — до 1 562 гривень.
  • Доплата самотнім пенсіонерам, які потребують догляду — до 944 гривень.
  • Пенсійні виплати особам віком 65 років за наявності повного стажу — до 2 840 гривень.

Зростуть також інші надбавки до пенсій, зокрема за особливі заслуги, доплати ветеранам війни та розміри різних соціальних допомог.

Підвищення мінімальної зарплати

У квітні 2024 року планується чергове підвищення мінімальної зарплати, що вплине на гарантований розмір пенсії для громадян віком понад 65 років з виконаними нормами стажу.

Раніше ми розповідали, що Сильно розгулятися не вийде: яку пенсію дадуть, якщо заробляти понад 30 тисяч гривень

Нагадаємо, Кожен пенсіонер повинен визначитися: українців поставили перед вибором