У 2024 році власники квартир та будинків в Україні повинні враховувати нові правила оподаткування нерухомості, засновані на площі їхніх житлових об'єктів. Якщо житлова площа перевищує встановлені норми, власники мають обов'язок сплатити податок за попередній звітний рік.

Українське законодавство встановлює, що податок на нерухомість нараховується в разі, якщо площа квартири перевищує 60 кв. метрів або площа будинку більша за 120 кв. метрів.

Багатоповерхівка, скріншот: YouTube
Багатоповерхівка, скріншот: YouTube

Ці ліміти визначені для того, щоб оподаткування стосувалося лише власників великих або надмірних житлових площ. Сума податку визначається на основі мінімальної заробітної плати у 2023 році, яка становила 6,7 тисяч гривень.

Ставка податку за кожен квадратний метр понад норму становить 100,5 грн. Ця сума обчислюється як відсоток від мінімальної зарплати, не перевищуючи 1,5% від цієї зарплати за кожен "зайвий" квадратний метр.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

Будинок за 18 млн гривень / фото: скріншот Youtube
Будинок за 18 млн гривень / фото: скріншот Youtube

Власники мають 60 днів на сплату податку після отримання відповідного повідомлення. У разі запізнення з оплатою на 30 днів, до суми додається 10% як штраф. Якщо ж оплата затримується більше місяця, штраф збільшується до 20%.

Деякі категорії громадян звільнені від сплати цього податку:

  • власники житла, які вписуються в зазначені ліміти,
  • жителі територій, де тривали чи тривають бойові дії,
  • власники нерухомості на окупованих територіях,
  • власники пошкодженої або зруйнованої внаслідок воєнних дій нерухомості.

Українцям доведеться заплатити податки раніше
Українцям доведеться заплатити податки раніше

Ці правила створені, щоб допомогти державі розподіляти фінанси так, щоб підтримати людей, які потрапили у важкі життєві ситуації або втратили своє майно через конфлікти. Вони мають зробити податкову систему більш справедливою та краще відповідати потребам українців.

Нагадаємо, можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук"

Вам буде цікаво дізнатися єдиний шанс вижити для багатьох: як оформити субсидію