Цей день у народі називають по-різному: "Прокул", "День Прокула", "Ляльник", "Прокляття нечисті".

Як і в багатьох інших свят, це теж православна основа. Цього дня Церква згадує кількох мучеників, які загинули одночасно в одному місці. Але народ вирішив обрати лише одного Прокула Путеольського, який був дияконом. В основному вибрали його, тому що ім'я у селян це було поширене. Але також воно за звучанням нагадувало слово "прокляття". Річ у тім, що цього дня було прийнято проклинати нечисту силу.

Прокл в народі вважається захисником від нечисті. Йому можна про це помолитися, а можна використати інші народні методи. Наприклад, раніше кричали за околицею та з порога прокляття темним силам, але обов'язково поверталися при цьому на захід. Вважається, що саме там мешкають злі духи.

Щоб захиститися від відьом, слід жінкам одягати білий одяг та червоний пояс. Навколо поля та городу потрібно ходити з віниками із сухої кропиви, звіробою та полину, іноді розмахуючи над собою. Тоді відьми не отруять отрутою росу на траві.

Популярні новини зараз
Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Від кікімор, які нещодавно прокинулися, потрібно захистити худобу. Вхідні двері в хлів потрібно оббризнути святою водою, на стінах вугіллям і крейдою намалювати хрести та повісити дзвіночки.

Потрібно голосно розмовляти та співати, це відлякає нечисту силу. У лісі потрібно залишити кошики з частуваннями, якщо їх навіть не заберуть лісові парфуми, то з'їдять тварини. Не варто забувати задобрити і домового. З усіх кутів потрібно зняти сміття, протерти вікна, щоб у будинок заходило більше сонячного світла, а в кутку біля печі поставити солодкий пиріг.

Що не можна робити 21 квітня

Якщо день видався дощовим та холодним, то ще протягом тижня не рекомендується нічого сіяти на городі.

Не можна рибалити, оскільки риб починається нерест.

Заборонено шкодити рослинам – топтати траву, ламати гілки, смітити.

Не варто цього дня займатися фізичною працею, перенапружуватись, піднімати важкі речі.

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.