В Україні впроваджується реформа профільної середньої освіти, і майбутнім 4-6-класникам доведеться ухвалити рішення: продовжувати навчання в академічному ліцеї чи обрати професійне навчання на останні три роки школи.

За словами нардепа Наталії Піпи, мета цієї реформи – забезпечити дітей якісною освітою, яка буде відповідати їхнім інтересам та потребам ринку праці.

Школярі, фото: скріншот з відео
Школярі, фото: скріншот з відео

На сьогодні лише 35% випускників 9 класу в Україні обирають професійну освіту, тоді як в інших країнах, таких як Швейцарія, Німеччина та Австрія, цей показник сягає 70%.

Основна мета реформи – збільшити цей відсоток до 45% до 2033 року.

Популярні новини зараз
Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає
Показати ще

Ідея полягає в тому, щоб скоротити кількість предметів, що вивчаються у старших класах з 17 до 11-12, а також надати можливість учням змінити обраний напрямок навчання у наступному класі, якщо він їм не підійшов.

Це дозволить знизити кількість випускників, які працюють не за фахом, та зменшити витрати держави на підготовку фахівців.

Школа
Школа

Контингент ліцеїв планується скоротити до 1,2 мільйона учнів до 2030 року, а потім у зв'язку з демографічними змінами. Однак, не в усіх громадах ліцеї будуть створені, оскільки 43% мають недостатню кількість дітей потрібного віку.

Хоча впровадження реформи може бути утруднене у зв'язку із поточною ситуацією в країні, вона залишається фундаментом для майбутньої освіти в Україні.

Сенс полягає не лише у наданні дітям можливості вибору, а й у створенні поваги до професійних спеціальностей, які стануть так само важливими та почесними, як і академічні галузі.

Також наш портал інформував, що Європа активно відбирає дітей в українців: статистика вже лякає

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що на території школи помітили небезпечну пуму - нею виявився жирний кіт, що об'ївся мишей.