Заступник директора Департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг Пенсійного фонду України, Олена Краснова, відповіла на найпоширеніші питання щодо призначення пільг та субсидій.

Якщо ви вже маєте пільгу на оплату, повторне звернення для оновлення даних не потрібне . Однак, якщо ви тільки-но отримали статус пільговика, необхідно звернутися за його активацією.

Субсидії / фото
Субсидії / фото

З якого моменту запрацює надана пільга?

Пільги починають діяти з місяця подання заяви. Якщо ви плануєте отримати пільгу і її ще немає у вашій платіжці, не хвилюйтесь. Просто подайте заяву до Пенсійного фонду, вкажіть усі необхідні послуги, і їх буде додано після обробки заяви.

Популярні новини зараз
"Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

Якщо людина має право і на пільгу, і на субсидію, як вибрати, що вигідніше?

Важливо пам'ятати, що якщо ви маєте право на пільгу та субсидію, вибір залежить від ваших особистих обставин. Наприклад, пільга надає певну площу для оплати, а субсидія враховує велику площу, що може бути вигідним.

Оформлення субсидії, скріншот: YouTube
Оформлення субсидії, скріншот: YouTube

Коли розглядається пільга, враховується загальна площа житла. Наприклад, для одного пільговика надається:

  • право на пільгу на 21 квадратний метр,
  • на кожного члена сім'ї – додатково 10,5 квадратних метрів.

Це означає, що якщо у квартирі зареєстровано одного пільговика, йому буде надано пільгове покриття на 31,5 квадратних метра.

З іншого боку, субсидія враховує дохід сім'ї та розмір оплати за житло. Сім'я може отримати субсидію на більшу площу житла – наприклад, 48,87 квадратних метрів.

Субсидія. Фото: ishe.tv
Субсидія. Фото: ishe.tv
Субсидія. Фото: ishe.tv

У разі, якщо у пільговика 100% знижка на оплату ЖКП, для нього може бути вигідніше користуватися пільгою.

Зрештою, важливо сказати, що пільги та субсидії не можуть бути надані різним членам однієї сім'ї.

Рекомендується звернутися до фахівців сервісного центру, щоб отримати індивідуальні поради та визначити, що буде найбільш вигідним у конкретній ситуації.

Крім того, Знай.ua повідомляв, пільговики мають лише місяць, щоб не втратити виплати: як не упустити гроші

Раніше стало відомо про те, що нічний тариф електролічильника для всіх, крім Києва? У Yasno прояснили важливий момент