Розмір майбутньої пенсії в Україні напряму залежить від накопиченого страхового стажу та офіційної зарплати. Однак нерідко Пенсійний Фонд не зараховує певний період роботи та урізає таким чином заслужені виплати.

Про те, як можна підняти свою пенсію розповів адвокат АО "Юридичної компанії "АРЕС"" Владислав Зайцев.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Зазнчається, що з 01 липня 2000 року, розмір майбутньої пенсії розраховується на підставі даних, що містяться в системі персоніфікованого обліку та ведуться Пенсійним фондом України.

До зазначеного періоду стаж можуть зарахувати лише при наявності підтверджуючих документів (особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату підприємством, установою або організацією, де працювала особа, яка звертається за пенсією). Однак, як зазначає адвокат, що це має сенс лише тим, хто в радянські чаи отримував солідну зарплату.

Популярні новини зараз
"Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Для ФОП вступили у дію нові правила Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах
Показати ще

Адвокат розповідає, що нерідко майбутню пенсію урізають через неповні записи в трудовій книжці.

Зайцев пояснює, що цю ситуацію можна вирішити двома шляхами: або подати уточнюючу довідку з місця минулої роботи, або подати заяву до суду з вимогою зобовʼязати Пенсійний фонд зарахувати відповідні періоди роботи до стажу.

Подати довідку буде більш простим та значно економнішим варіантом, ніж судитися, однак далеко не завжди є можливість надати такий документ (підприємство в окупації, було ліквідовано, або ваша особова справа десь зникла).

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Фахівець пояснює, що іноді щоб збільшити виплати, можна перейти на із ондного виду пенсії на інший.

Однак адвокат зауважує, що якщо відбувається перехід із одного виду пенсії на інший, то має застосовуватися новий показник середньої заробітної плати за три попередні роки.

Це може суттєво збільшити виплати, особливо для тих пенсіонерів, які давно виходили на пенсію.

Однак, на практиці рішення про перерахунок доводиться виборювати у суді.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, пенсіонерам дадуть жалюгідну надбавку: куди розігнатись на 258 гривень

Раніше портал Знай інформував, березнева індексація пенсій пройде повз них: кому зі стареньких не підвищать виплати

Також наш портал повідомляв, виживати стане простіше? У ПФУ розповіли про майбутні підвищення пенсій та надбавок