Щоб отримати фінансування для оплати лікарняних, роботодавцю необхідно подати заяву-розрахунок до Пенсійного фонду.

Про це повідомили у прес-службі ПФУ. В електронній заяві-розрахунку має бути інформація про суми коштів, нарахованих застрахованим особам.

Лікарняні. Фото: Youtube
Лікарняні. Фото: Youtube

Помилки у заявах-розрахунках:

  • неправильно заповнені реквізити страхувальника: місцезнаходження (зазначено не повністю або з помилками), номер рахунку, МФО банку тощо;
  • не внесено дані щодо належності застрахованої особи до пільгової категорії (за наявності);
  • є невідповідність між страховим стажем за останні 12 місяців, який застрахована особа набула фактично, та тим, що зазначено у Реєстрі застрахованих осіб;
  • неправильно розраховано суму виплат за листком непрацездатності.

Лікарняні. Фото: Youtube
Лікарняні. Фото: Youtube

Популярні новини зараз
Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

Чому можуть не виплатити лікарняні

Роботодавець може відмовити у виплаті лікарняних лише за умови, якщо лист непрацездатності не зареєстрований чи це зроблено неналежним чином. У решті випадків така відмова незаконна.

Адвокат Ростислав Кравець прокоментував, що лікарняні виплачують українцям на підставі документів, які надаються працівнику та містяться у відповідній базі даних.

Що стосується відмови від виплат, звичайно, вони незаконні. Бо саме законом передбачено обов'язковість здійснення зазначених виплат. Відмовити у виплаті лікарняного роботодавець може лише якщо лікарняний не зареєстрований належним чином. Тобто це буде прогулом, – пояснив юрист.

Якщо роботодавець не здійснює виплати лікарняних, юрист радить спочатку звернутися з письмовою вимогою до роботодавця щодо здійснення цих виплат.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, що незначні помилки можуть коштувати пенсії: на що українцям слід звернути увагу.

Раніше ми повідомляли про блокування карток пенсіонерів: людям все докладно пояснили.