Українські пенсіонери в ряді випадків можуть звернутися до Пенсійного фонду та домогтися збільшення виплат. Що для цього потрібно, пояснюється у матеріалі порталу "Мінфін".

Більшість українських пенсіонерів отримує виплати, яких важко вистачає, щоб покрити мінімальні потреби та розібратися з комунальними платежами. Однак деякі люди похилого віку можуть домогтися підвищення своїх пенсій.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Фахівці пояснюють, що зарплата для розрахунку пенсії враховується за весь період страхового стажу, починаючи з 01 липня 2000 року, на підставі даних у системі персоніфікованого обліку ПФУ. Водночас зарплата за період 60 місяців до 01 липня 2000 року враховується за бажанням українця.

Проте включити цей період до розрахунку пенсії доцільно, якщо людина отримувала велику, на той час заробітну плату. Завдяки цьому може збільшитись загальний показник коефіцієнта зарплати, що вплине і на розмір пенсії.

Популярні новини зараз
Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Для проведення перерахунку до Пенсійного фонду потрібно надати довідки про заробітну плату за 5 років поспіль до 30 червня 2000 року.

Крім того, в деяких випадках людина має право перейти на інший вид пенсії, наприклад, з пенсії за вислугу років на пенсію за віком. За такого переходу має застосовуватися новий показник середньої заробітної плати за три попередні роки. Відтак це може сильно змінити розмір пенсії, особливо тим, хто давно вийшов на заслужений відпочинок.

Раніше інформаційний портал "Знай" повідомляв, незначні помилки можуть коштувати пенсії: на що українцям потрібно звернути увагу.

Також наш портал інформував, пенсіонерам нараховують солідну надбавку: плюс 50% від прожиткового мінімуму.

Крім того, ми писали, легко оформити та ще простіше втратити: хто з українців може залишитися без субсидії.