Для всіх наших дорогих та шановних читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є відповідь на запитання – "Чому пенсія після перерахунків за новими правилами не стає більшою, а зменшується?".

Важливу роль при перерахунку відіграє оптимізація заробітної плати: з усього періоду зарплати, врахованої для обчислення пенсії, може бути виключено найменш вигідний період, що становить до 60 календарних місяців роботи поспіль, за умови, що такий період не перевищує 10% загального стажу людини.

Про це в деталях пишуть фахівці з пенсійних питань порталу "На пенсії".

Оформлення пенсії, фото: Facebook/ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook/ПФУ

"Я вийшов на пенсію у 2002 році, але продовжував працювати до 2021 року. У 2006 році мені зробили перерахунок за новими правилами. Тоді було застосовано оптимізацію моєї заробітної плати. Надалі я продовжував працювати і мені періодично робили перерахунок пенсії за стажем. Оскільки стаж збільшувався, то за логікою має збільшуватися і період оптимізації, відповідно коефіцієнт зарплати повинен ставати ще більшим, але після останнього перерахунку пенсії в 2023 році мою пенсію, навпаки, зменшили, пояснили це тим, що в останній оптимізації коефіцієнт зарплати зменшився. саме для того, щоб покращити умови обчислення пенсії.Звертався, в тому числі, до обласного управління ПФУ.Там кажуть, що все правильно, пояснювати нічого не хочуть.Радять звертатися до суду.Але адвокати також трактують цю ситуацію кожен по-своєму. вашої допомоги розібратися у цьому питанні, копії документів додаю. Олександр Кривко, м. Рівне".

Популярні новини зараз
Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

Про оптимізацію зарплати

Незважаючи на безліч документів, які ви доклали до свого листа, повна картина все одно залишається незрозумілою. Насправді справа ще заплутаніша, ніж здається на перший погляд. Але спробуємо пояснити нашу позицію у цій справі так, щоб було зрозуміло і вам та іншим читачам.

Спочатку нагадаємо, що таке оптимізація заробітної плати. За законом, із усього періоду зарплати, врахованої для обчислення пенсії, може бути виключено найменш вигідний період, який становить до 60 календарних місяців роботи поспіль, за умови, що такий період не перевищує 10% загального стажу людини. Отже, вибирається оптимальна зарплата, яка позитивно впливає її індивідуальний коефіцієнт.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Далі – конкретний приклад, наведений у листі. У вашому випадку для обчислення пенсії враховано зарплату за 1986-1990 роки та за 2000-2006 роки. Із цього періоду у 2006 році виключили 47 місяців, які припали на 2002-2006 роки. У той час у вас було близько 39 років, або 470 місяців стажу, звідки і слідує 10%, або 47 оптимізованих місяців. Тоді індивідуальний коефіцієнт заробітної плати становив 1,05307.

Наступні перерахунки вашої пенсії проводилися лише за стажем. Зарплату за роки вашої роботи у 2007-2021 роках до розрахунку надалі не додавали, оскільки це, мабуть, невигідно. Відповідно, розрахунок зарплати залишався весь цей час незмінним. Тут або робиться перерахунок і за стажем, і із зарплати, або лише за стажем. Отже, незважаючи на збільшення кількості стажу, кількість місяців оптимізації не змінювалося, оскільки перерахунок пенсії із зарплати більше не провадився. Цим пояснюється логіка Пенсійного фонду з вашого першого питання.

Оформлення пенсії, фото: Facebook/ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook/ПФУ

Від помилок ніхто не застрахований, але…

Далі з відповіді обласного управління Пенсійного фонду, яку ви додаєте до листа, стає зрозумілим, що при обчисленні пенсії у 2021 році сталася помилка. Під час чергового перерахунку пенсії за стажем якимось чином зарплату таки оптимізували. Під оптимізацію, окрім 2002-2006 років, потрапив також 2001 рік. Так, замість 47 місяців було оптимізовано цілих 60 – максимально можливу кількість. Коефіцієнт заробітної плати становив 1,12903.

Втім, згодом працівники Пенсійного фонду зрозуміли, що така оптимізація була здійснена помилково, адже перерахунок пенсії проводився лише за стажем. Цю помилку виявили лише через два роки – 2023 року під час останнього перерахунку. За фактом вийшло так, що загальний розмір пенсії у 2023 році справді знизився, коли повернули старий індивідуальний коефіцієнт зарплати.

Тут дуже порадувало формулювання у відповіді Пенсійного фонду: «Розмір вашої пенсії не зменшено, а приведено у відповідність до вимог чинного законодавства». Це було б дуже кумедно, якби не було так сумно. Тут ми не виправдовуємо дії Пенсійного фонду, а просто намагаємось пояснити їхню логіку.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Що "забули" врахувати?

А ось далі йде таке питання: чому після виправлення зазначеної помилки індивідуальний коефіцієнт зарплати став ще меншим, ніж був до попередніх перерахунків – 1,04634? Здавалося б, треба було повернутись хоча б до старого коефіцієнта – 1,05307. Але він став ще меншим. Можливо, у Пенсійному фонді побачили ще одну свою помилку, яка тривала з 2006 року. Тут слід звернути увагу на такий аспект.

З відповіді Пенсійного фонду випливає, що у 2006 році при розрахунку зарплати вони взагалі не враховували жовтень та листопад 2002 року. А тепер, зважаючи на все, ці два місяці додані до розрахунку. Тому трохи змістився період оптимізації, що й вплинуло на кінцевий індивідуальний коефіцієнт зарплати. Це наше припущення, про яке прямо в Пенсійному фонді вам не сказали.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Що робити?

Можливо, вам слід написати листа ще до Пенсійного фонду України (м. Київ, вулиця Бастіонна, 9). Там можуть ще раз перевірити всі обставини та правомірність дій як обласного, так і місцевого управління ПФУ.

Але щось нам підказує, що у цій справі вам буде важко домогтися зворотного збільшення пенсії навіть у судовому порядку. Дуже специфічна справа, якою можна прагнути хіба що вимагати моральної компенсації. У адвокатів може бути свій погляд на цю ситуацію, на неї справді можна дивитися під різними кутами.

Нагадаємо, Пенсійний фонд припинить нарахування виплат: кому із пенсіонерів варто хвилюватися.

Раніше повідомлялося від медикаментів до реабілітації: хто з українців може отримати потрібну матеріальну допомогу.

Також, кілька батонів і кіло цукерок: пенсіонерів збираються радувати мізерним бонусом.