На початку 2024 року мінімальна заробітна плата збільшилась до 7100 гривень. Тож і нарахування зарплати працівникам після підвищення також зміниться. Експерти назвали реальні суми, які отримають працівники після відрахування всіх податків. Про реальні розміри зарплат розповів Ростислав Кравець у своєму телеграм каналі.

Згідно з законом "Про оплату праці" мінімальна зарплата – це сума, яка гарантована державою за роботу. Це означає, що роботодавець не має права оплачувати працю сумою, яка менше мінімалки. Але у цьому випадку повинна бути врахована норма годин відпрацювання.

Податки, LexInform
Податки, LexInform

У минулому році мінімальна заробітна плата не зазнавала змін через повномасштабне вторгнення. У 2024 році підвищення буде проходити у два етапи і у квітні сума підвищиться до 8 тисяч гривень.

Зарплата в Україні, кадр з відео
Зарплата в Україні, кадр з відео

Популярні новини зараз
Стосується всіх власників газових лічильників: "Газмережі" терміново попередили споживачів Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Реальна зарплата, яку отримають українці після сплати податків

Юрист Ростислав Кравець розповів, що для підрахування своєї реальної заробітної плати після вирахування податків варто застосувати формулу: від актуальної суми мінімалки відняти військовий збір та податок на фізосіб. А роботодавці за кожного співробітника мають виплачувати єдиний соціальний внесок – 22% від мінімальної заробітної плати.

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

З 1 січня (за розміром мінімалки) - 5,734 грн

З 1 квітня (за розміром мінімалки - 6, 461 грн

Незалежно від форми власності компанії та системи оплати праці, чинна мінімальна заробітна плата обов’язкова для роботодавців. В іншому випадку це буде вважатись порушенням трудового законодавства і керівник матиме заплатити чималий штраф.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, скільки зараз отримують українці та як зміниться зарплата найближчим часом

Раніше наш портал інформував, скільки потрібно українцям стажу для виходу на пенсію у 60, 63 та 65 років

Також портал Знай повідомляв, жалюгідні надбавки у 50 гривень: українцям обіцяють виправити принизливі пенсії