В Україні чинний ліміт на готівкові платежі, встановлений ще у 2017 році, дорівнює 50 тис грн. Тоді це було приблизно 2 тис. доларів. Але з урахуванням значної девальвації національної валюти цей ліміт тепер обмежує суму в 1,3 тис доларів.

На відміну від деяких країн Європейського Союзу, де обмеження на розрахунки готівкою різноманітні або відсутні зовсім, Україна розглядає питання посилення лімітів.

гроші
гроші

Чому в Україні такі суворі ліміти на готівку?

Експерти вказують на кілька причин, включаючи контроль над бізнесом для запобігання ухилянню від сплати податків у "готівковій зоні" та проблеми з відмиванням "брудних" грошей.

Популярні новини зараз
Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Уявіть, як хтось вирішить купити щось дороге готівкою – будинок, авто, діамантову прикрасу. Як наслідок, почнуться питання на кшталт "звідки у тебе такі гроші, друже? А потім і з перевіркою нагрянуть.

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

Олександра Томашевська, експерт у галузі фінансів, наголошує, що це також пов'язано із запобіганням "вкидання" невідомих або злочинних коштів у банківську систему. Обмеження спрямовані на детінізацію економіки, підвищення платіжної дисципліни та покращення фінансового моніторингу.

На даний момент не передбачається пом'якшення умов ліміту в найближчому майбутньому, і, ймовірно, ліміт на розрахунки готівки залишиться на рівні 50 тис грн у 2024 році. Україна не планує слідувати за Європейським союзом, де планується встановити ліміт на розрахунки готівкою на рівні 10 тис євро.

Раніше ми писали про те, що Міноборони втратило 12,5 млн. євро на боєприпаси через фірму, пов'язану з росією.

Крім того, Знай.ua повідомляв, забирають гроші у пенсіонерів: українець вилив правду про "Ощадбанк"