З початку грудня 2023 року в Україні настала новація для тих, хто любить іноді обмінювати гривні на долари чи інші валюти. Тепер, якщо у вас виникла потреба у готівковій валюті, ви можете вільно вибирати, скільки вам потрібно.

Давайте розглянемо, як у результаті це рішення вплинуло на обмін і що експерти очікують від курсу надалі.

Валюта. Фото: скрін youtube
Валюта. Фото: скрін youtube

НБУ вирішив скасувати низку обмежень на продаж готівкової валюти населенню. На їхню думку, ця зміна має згладити різницю між курсами готівкової та безготівкової валюти, надати стабільності валютним очікуванням та зміцнити стійкість грошового ринку.

До цього були свої правила: громадяни могли купувати обмежену кількість готівкової валюти, яка залежить від кількох факторів, таких як залишок валюти в банках та обсяг безготівкових операцій.

Популярні новини зараз
"Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Обмін валют, фото знай.иа
Обмін валют, фото знай.иа

Нове рішення дає вам свободу вибору – тепер можна брати стільки, скільки реально.

Які прогнози?

Згідно з прогнозами у банківському секторі, у лютому поточного року готівковий курс долара в Україні очікується у межах 37,5-39,5 гривень.

Начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лесовий підкреслив, що курси продажу готівкової валюти будуть різними, що залежать від поточних обставин.

Обмін валют, знай.юа
Обмін валют, знай.юа

У банках різниця між курсами купівлі та продажу може досягати 0,6 грн., в той час як в обмінних пунктах ця різниця іноді може перевищувати 1 грн.

Він також зазначив, що готівковий ринок адаптуватиметься до ситуації на міжбанківському ринку, і, ймовірно, різниця між безготівковими та готівковими курсами не перевищуватиме 0,5-1 грн.

Курси купівлі готівкової валюти конкуруватимуть між собою, і різниця між курсами в банках та обмінних пунктах очікується на рівні 0,1-0,2 грн.

Нагадаємо, стежать не лише банки: кого візьмуть під приціл

Раніше ми писали про те, чи можна повернути гроші під час обміну валюти: які проблеми можуть виникнути

Крім того, Знай.ua повідомляв, за що банк блокує рахунок або накладе штраф: читайте уважно та будьте обережні