Лікарі Польщі вимагають скасувати обов'язкові напрямки, зокрема до окулістів. Це прискорить доступ пацієнтів до фахівців та розвантажить черги сімейних лікарів.

З 2015 року у Польщі запровадили напрямок до офтальмологів. Тобто спочатку потрібно потрапити на прийом до лікаря загальної практики, а вже потім до вузького фахівця. Про це повідомляє yavp.pl.

Лікарня, фото: скріншот з відео
Лікарня, фото: скріншот з відео

Це створило подвійне навантаження на пацієнтів. Тепер вони чекають у двох чергах. До того ж займають час сімейних лікарів, які могли б приділити увагу хворим із більш серйозними діагнозами.

Особливо гостро це вдарило по офтальмологічних хворих. Наприклад, пацієнти з макулярним захворюванням сітківки втрачають дорогоцінний час на лікування очей. Щоб потрапити до окуліста... люди чекають майже 3 місяці. Якщо терміновий візит – 9 днів. Діти не можуть потрапити до лікаря близько 104 днів.

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Лікарня, кадр з відео
Лікарня, кадр з відео

Самі окулісти теж виступають за відміну напрямів. Наприклад, Роберт Рейдак – президент Асоціації хірургів-окулістів. Адже сімейні лікарі не мають обладнання для повноцінного огляду очей пацієнта. Отже, такі напрями не приносять жодної користі. Це відбувається вже кілька років.

Поки що без напряму можна потрапити тільки до гінекологів, онкологів, психіатрів або венерологів. Але все більше лікарів виступають за розширення цього списку, зокрема додавання окулістів.

Нагадаємо, лікарняний під час війни: на які виплати можуть розраховувати працівники

Як повідомляв "Знай.uа", "дуже боляче": Даша Астаф'єва зізналася, що вже півроку серйозно хворіє

Знай.ua писав, вчені вилікували рак одним уколом: пацієнтам заради "зцілення" довелося захворіти на грип