Щорічна індексація пенсій в Україні – це процес непростий, адже на нього впливають як економічні чинники, так і загальна ситуація в країні.

Зокрема, Пенсійний фонд попередньо оголосив, що перерахунок має стартувати на початку березня та становити близько 13%. Однак остаточна цифра може змінитися через те, що відбувається на фронті, або затримки з надходженням міжнародної фіндопомоги. І США, і Європа досі не ухвалили рішення про передачу мільярдів фінансової та військової допомоги Україні. Про це повідомляє нардепа Данило Гетьманцев.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Розмір індексації розраховується за певною формулою. Вона включає 50% торішньої інфляції (цього року цей показник становитиме 12,9%) плюс середнє зростання зарплат за останні 3 роки. Дані за 2020-2021 та 2021-2022 вже оголошені Держстатом. А ось підсумки 2022-2023 поки не оприлюднені через продовження збору статистики.

Тим часом з 1 січня в Україні вже відбулося збільшення мінімальних соціальних виплат. Зокрема, мінпенсія для найуразливіших категорій громадян зросла з 2093 до 2361 гривні через підвищення прожиткового мінімуму. Також збільшена мінзарплата. Відповідно зросли виплати пенсіонерам віком понад 65 років з повним стажем – з 2840 до 3200 гривень.

Популярні новини зараз
"Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Українські пенсіонери мають отримати суттєву індексацію, щоб компенсувати втрати через інфляцію минулого року. Хоча це практично неможливо.

Нагадаємо, страхові внески на кону:як повернути свої гроші з рук роботодавця

Як повідомляв "Знай.uа", живуть окремо, але при призначенні субсидії їх враховують: чиї доходи впливають на отримання виплати

Знай.ua писав, в ПФУ зробили важливу заяву щодо продовження пільг на комуналку