Лікування зубів — це не тільки відновлення втраченого здоров'я, а й інвестиція в майбутній комфорт. Найчастіше пацієнти стикаються з питанням: чому лікування стоматологічних проблем такий дорогий захід?

Відповіді на найпопулярніші питання до стоматологів дав лікар Денис Нікітін у своєму посту на платформі X.

Стоматолог, скріншот: Youtube
Стоматолог, скріншот: Youtube

Стоматологи проходять багаторічне навчання, починаючи з університетського етапу та закінчуючи численними курсами, дорогими книгами та післядипломною освітою.

"Немає, напевно, іншої галузі, де є стільки курсів за гроші, як у стоматології. Реставрація фронтальних зубів - один дводенний курс, жувальний інший. Один курс 10-20 000 гривень,— пише лікар.

Популярні новини зараз
Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні Українцям виплатять чималу компенсацію: гроші надходитимуть три місяці З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися
Показати ще

Вартість матеріалів / фото: @DenysMykytyn
Вартість матеріалів / фото: @DenysMykytyn

Реставрація зуба — досить складний процес, що включає видалення уражених тканин і відновлення їх дорогими матеріалами.

"Деякі люди приходять лікуватися, але при цьому на кожному етапі переживають, щоб їх не обдурили. Досить прикро, коли через тупі стереотипи тебе за твою роботу, в яку ти вкладаєш купу сил і грошей, хоч і підсвідомо, але вважають шарлатаном, — каже Денис.

Прийом у стоматолога. Фото: скрін youtube
Прийом у стоматолога. Фото: скрін youtube

Крім того, стоматологи отримують заробітну плату, яка має відповідати відповідальності та праці, вкладеним у цю діяльність. Зарплата лікаря це не тільки оплата його праці, а й фінансування всієї команди клініки.

"Крім витратних матеріалів потрібно враховувати і комуналку, оренду/амортизацію власного приміщення, амортизацію інструментів та обладнання. Установка, автоклав, мікроскоп, фізіодіспенсер, усі інструменти... Десятки тисяч доларів. Це все потрібно відобразити, за все платять пацієнти, — додає він.

Догляд за зубами, фото whiteclinic
Догляд за зубами, фото whiteclinic

Як пацієнти можуть знизити вартість лікування, запитайте ви

Лікар відповідає, що пацієнти можуть впливати на вартість лікування, стежачи за своїм усним здоров'ям. Регулярне професійне гігієнічне чищення може запобігти виникненню серйозних проблем, знижуючи тим самим витрати на лікування.

"Коротше кажучи, пацієнти, які не чистять зуби та міжзубні проміжки щодня, сплачують податок на лінь. Щоб не укладатись у лікування, потрібно вкладатися у профілактику."

Нагадаємо, зуб дуже болить, а на стоматолога поки грошей немає: як швидко вгамувати біль народними засобами

Раніше ми писали про те, що прибиральник прикинувся стоматологом після роботи і познущався з клієнта, заробивши грошей