Нещодавно був скасований мораторій на пеню та відключення світла для українців, які мають борги за комунальні послуги. Тому тепер такі споживачі можуть залишитись світла.

Борг українців перед "Укренерго" становить близько 30 мільярдів гривень. Саме тому було прийнято рішення про скасування мораторію. Для того, щоб уникнути відключення, борг можна погасити зручним для вас способом. Про те як це зробити, розповіли в УНІАН.

Отключения света / фото: depositphotos
Відключення світла / фото: depositphotos

Якщо потрібно дізнатись про заборгованість по світлу, варто звернутись до ЖЕК та укажіть повне ім'я та адресу будинку. У додатку банку також можна перевірити заборгованість, там є пункт "Комунальні платежі".

Як реструктурувати, або списати борг

Популярні новини зараз
Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати
Показати ще

Якщо споживач не має можливості сплатити відразу весь борг, то потрібно звернутись до постачальника послуг, щоб виплачувати його частинами. Тоді відключати світло не будуть. Окрім цього, споживач може подати заяву на списання боргів, але тільки у випадку судового процесу.

Відключення світла / фото
Відключення світла / фото

Але списати можуть тільки у декількох випадках:

  • громадянам, які мають заборгованість більше 3 років;

  • громадяни, яким дістались борги від попередніх власників;

  • громадянам, борг яких не відповідає площі житла;

  • громадянам, які у судовому порядку визнані банкрутами.

Відключення світла не стосується споживачів, які проживають у зоні бойових дій, або проживали там. Підприємства також підпадатимуть під санкції, якщо вони не належать до критичної інфраструктури.

Нагадаємо портал Знай інформував, нарахування субсидії у 2024 році: хто з українців ризикує залишитись без виплат

Раніше на порталі Знай повідомлялося, нова платіжка для мешканців приватних будинків: газовики пояснили важливу деталь

Також наш портал інформував, на українців можуть накласти суворі обмеження: з чим це пов'язано