Щороку в нашій країні збільшують кількість необхідного стажу для призначення пенсії, і багатьом українцям доводиться працювати ще додатково декілька років, або просто купувати собі необхідний страховий стаж.

У Пенсійному фонді України часто дають відповіді на запитання майбутніх і теперішніх пенсіонерів.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Багатьох громадян цікавить, чи можуть призначити пенсію, після досягнення 60-річного віку та звернення із заявою про призначення пенсії у грудні 2023 року, якщо фактично стаж уже відпрацьований, але через не надходження звітності про сплату страхових внесків за IV квартал, юридично бракує ще двох місяців стажу.

"Я працюю, досягнув 60-річного віку та звернувся за призначенням пенсії у грудні 2023 року. Отримав відмову. Не вистачило 2 місяці стажу. Фактично цей стаж у мене є, але до Фонду ще не надійшла звітність про сплату страхових внесків за IV квартал. Чи призначать мені пенсію на підставі моєї заяви, наданої у грудні 2023 року, коли така звітність надійде?", - поцікавився українець.

Популярні новини зараз
Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Фахівці пояснюють, що страховий стаж – це період, за який сплачено страхові внески та який враховується до страхового стажу за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Інформація про нарахування внесків надається у складі об’єднаної щоквартальної звітності, яку подають роботодавці.

Тобто у січні, коли до Пенсійного фонду надійдє щоквартальна звітність по внескам українця, що звернувся і буде вистачати тих самих 2 місяців, то пенсіонеру признаначать виплати з дня звернення, тобто з грудня.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, пенсія не менше 8 тисяч гривень: хто з українських пенсіонерів має право на такі виплати.

Також наш портал інформував, на ці гроші можна розраховувати лише після смерті – яку допомогу на поховання отримають родичі.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, хочеш велику пенсію – плати: українцям вказали єдиний шлях збільшити розмір виплат.