В Україні суттєво зросте вартість комунальних послуг. Мова йде про газ, гарячу воду та опалення. Однак станеться це не раніше 2025 року - коли скасують дію мораторію на комунальні тарифи.

Такий прогноз зробили фахівці Нацбанку.

Тарифи на воду. Фото: скрін youtube
Тарифи на воду. Фото: скрін youtube

Дія мораторію дозволить українцям платити за старими тарифами протягом усього 2024 року.

Фахівці пояснюють, що відмова від підвищення тарифів на зазначений термін дозволить стримувати зростання цін.

Популярні новини зараз
Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

"Інфляцію буде стримувати дія мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання. Який, за припущеннями цього прогнозу, буде скасовано лише у 2025 році", – зазначають в НБУ.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Українців заспокоюють тим, що тарифи будуть підвищувати у кілька етапів і цей процес супроводжуватиметься розширенням підтримки населення субсидіями.

Однак, за період з листопада 2022 по листопад 2023 року, комунальні тарифи в Україні зросли на 13%.

При цьому тільки електроенергія здорожчала одразу на 69,7%.

Тарифи на газ. Фото: скрін youtube
Тарифи на газ. Фото: скрін youtube

За приирання сміття зараз українцям доволиться платити на 8,7% більше, ніж у минулому році, а утримання та ремонт житла подорожчало на 3,9%.

Раніше портал Знай повідомляв, кожен українець може не платити за комуналку: у якому разі ви залишите гроші у себе.

Також наш портал інформував, популярний спосіб передачі показників може не працювати: в "Нафтогазі" підказали, як це швидко виправити.

Крім того, ми писали, українці платитимуть за газ по-новому: до мешканців трьох регіонів звернулися з важливим попередженням.