З появою нових правил щодо призначення державної допомоги в Україні багато сімей зіткнулися з несподіваною ситуацією, втративши можливість отримувати субсидії на оплату комунальних послуг.

Новий порядок, який було запроваджено на початку 2023 року, відкликав субсидії у домогосподарств, де хоча б один член сім'ї перебував за кордоном понад 60 днів протягом періоду, на який розраховуються доходи для призначення цієї допомоги.

Субсидії в Україні
Субсидії в Україні

Микола Шалаш, 72-річний пенсіонер із села Горянівка Волинської області, став одним із багатьох, хто опинився у цій складній ситуації, повідомляє джерело . Його дружина, Галина, теж пенсіонер із невеликою пенсією, тимчасово залишила Україну минулого року на кілька місяців. Не подавши заяву про перерахунок субсидії після повернення, вони цього року втратили право на цю форму державної підтримки.

Суть проблеми полягає в тому, що потрібно обов'язково повідомляти Пенсійний фонд України про тимчасову відсутність члена сім'ї, який отримує субсидію, якщо він перебуває за межами країни. Чи не дотримання цього правила позбавляє домогосподарство права на субсидію надалі.

Популярні новини зараз
ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Пенсійний фонд. Фото: скрін youtube
Пенсійний фонд. Фото: скрін youtube

Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг, відзначив, що такі зміни в системі призначення субсидій стали причиною зменшення кількості субсидіантів:

"У Мінсоцполітики вже давно є завдання скорочувати соціальні виплати. Насамперед, за рахунок тих, хто виїхав за кордон. Зрештою, неодноразово траплялися випадки, що особи, зареєстровані в Україні в центрі зайнятості, їздили працювати до Європи. Там отримували зарплату, а тут виплати з безробіття та субсидії. Ця практика не нова. Тому держава почала, як-то кажуть, закручувати гайки – встановлювати обмеження на виплати соціальних платежів деяким категоріям громадян. Тим більше, що через війну грошей у державному бюджеті немає", — каже Олег.

Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube
Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube

Але для тих, хто втратив субсидію через тимчасове перебування члена сім'ї за кордоном, існує можливість перегляду рішення.

Якщо за фактом людина на момент призначення субсидії знаходилася поза країною, але була вилучена зі складу домогосподарства, її доходи не враховуватимуться при розрахунку державної допомоги. Для цього необхідно звернутися до органу соцзахисту та організувати перевірку.

Також наш портал інформував, українців чекають зміни в отриманні субсидії: хто може залишитися без допомоги у 2024 році, якщо не подасть заяву

Крім того, ми писали, що субсидію можуть перетворити на мізер: у якому разі покарають грошима