Затверджена Національна стратегія прибутку стала предметом пожвавлених дискусій в українському суспільстві. Цей документ викликав неоднозначні реакції серед експертів та представників бізнес-спільноти. Згідно з рознесеними чутками, оподаткування переказів з картки на картку проводитиметься за ставкою 18%.

Директор аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Анатолій Амелін, який зробив таку заяву, скаржився на новий податок неправильно, повідомляє Міністерство фінансів.

"Зазначаємо, що в тексті Нацстратегії відсутні заходи щодо оподаткування надходжень на картку фізичної особи", — уклали на сайті Міністерства.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

За словами Амеліна, у рамках Національної стратегії доходів передбачалося, що податкові органи у майбутньому матимуть доступ до персональних рахунків громадян за межами банківської таємниці.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Піднялося питання про те, яким чином здійснюватиметься оподаткування кожної операції на карті, оскільки українцям абсолютно незрозумілий механізм застосування цієї ставки.

Банківська карта та банкомат. Фото: youtue
Банківська карта та банкомат. Фото: youtue
quot;

Ця подія викликала безліч суперечок серед економістів. Олег Пензін висловив думку, що навіть зараз усі доходи фізичних осіб мають бути задекларовані та оподатковуються, але відстежити надходження на банківські рахунки громадян податкової поки що не вдається.

Володимир Поперешний, співзасновник компанії "Нова Пошта", виразив критику на адресу нової стратегії, називаючи її "послабленням економічного розвитку та позбавленням перспектив для українців на користь короткострокового збільшення доходів бюджету Він попередив про можливі негативні наслідки для економіки та обороноздатності країни.

quot;

Однак Данило Гетьманцев оцінив всю цю інформацію як проросійське ІПСО та відкинув заяви про оподаткування кожного перерахування на рахунки громадян. Він звинуватив деяких експертів у створенні недостовірної інформації у пошуках суспільної уваги.

Міністерство фінансів, у свою чергу, повідомило, що "будь-яка реформа податкової політики вимагає напрацювання детальних змін у податковому законодавстві. Жодна фундаментальна реформа (особливо така складна, як зміна правил оподаткування доходів фізичних осіб) просто неможлива без обговорень з громадськістю, бізнесом та відповідними органами влади".