Ще на початку грудня Президент України підписав закон про підвищення податків для банків. В процесі обговорення документу, фінансові експерти наголосили на тому, що це змусить банки підвищити тарифи на свої послуги клієнтам.

На початку була пропозиція накладати за підвищеною ставкою лише 5% чистого доходу. Автори закону згодились на це під впливом світової практики "податку на понаднормовий дохід". Про те, до чого призведе таке рішення дослідили в Мінфін.

Банківська картка. Фото: Youtube
Банківська картка. Фото: Youtube

В процесі обговорення закону були внесені зміни і тепер змінилась не тільки ставка, але і граничний податок. Податок буде не на відсоткові доходи, а на всі без винятку. А ставка буде не 5% додатково, а 50% за 2023 рік, та 25% за наступний.

У цьому випадку головна проблема – проведення податку заднім числом. Хоча закон вже прийнятий до дії, але банки так і не отримали пояснення стосовно своїх дій ні від Національного Банку України, ні від Державної податкової адміністрації. Банкіри вже відмічають, що через цей закон виростуть ціни на послуги для клієнтів банку. Разом з цим, ріст цін не буде суттєвий, адже на ринку банків існує конкуренція, і достатньо серйозна.

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Приватбанк. Фото: скрін youtube
Приватбанк. Фото: скрін youtube

Зміни можуть торкнутися:

  • Відсоткових ставок по депозитах;

  • Тарифів на обслуговування банківських карт;

  • Скорочення та скасовання кешбеків для тих, хто звик розраховуватись у торгових мережах.

Нагадаємо,портал Знай, інформував ПриватБанк нагородить клієнтів за грошові перекази: що можна отримати

Раніше на порталі Знай повідомлялося, Забудьте про банкомати: де і як отримати готівку без картки в Україні

Також, наш портал інформував, Monobank підказав, як захистити карту від шахрайських списань: ось що потрібно зробити