Нещодавні зміни в енергетичній політиці України призвели до суттєвих корекцій у списку критичних споживачів, захищених від вимкнення електроенергії.

За словами голови правління НЕК "Укренерго" Володимира Кудрицького в інтерв'ю, раніше сформовані списки критичних об'єктів були ревізовані та визначені чіткіші критерії для їх включення.

відсутність електроенергії
відсутність електроенергії

На початковому етапі визначення критичних споживачів, коли військові адміністрації регіонів складали списки, було можливості докладно виробити критерії. Це призвело до наявності у списках сумнівних об'єктів, таких як готелі та підприємства, які не мають прямого відношення до забезпечення теплом чи водопостачанням населення та бізнесу.

"Зараз цей наказ Міненерго вже скасували, і ці підприємства втратили свою "броню" від відключень", – пояснив Володимир.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Пенсійні виплати українців можуть скоротитися наполовину Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

працівник заводу
працівник заводу

Згідно інформації з реєстру Ліги Закон, наказ Міністерства енергетики №148 від 13 квітня 2022 року втратив чинність 6 грудня 2023 року, що означає зняття обмежень із низки підприємств.

Ця зміна дозволить відключати від енергопостачання споживачів, які не сплачують за спожиту електроенергію. Кудрицький каже, що треба розуміти, що за спожиту енергію мають платити, і що існує прямий зв'язок між своєчасними платежами та працездатністю енергоблоків.

Енергооб'єкт України, фото з вільних джерел
Енергооб'єкт України, фото з вільних джерел

Представники "Укренерго" також висловили намір скласти нові списки критичних об'єктів, де будуть включені лише ті підприємства, відключення яких може призвести до тяжких наслідків – технічних, екологічних чи соціальних. Наприклад, важливість систем водопостачання та централізованого опалення у великих містах.

"Але навіть у цих захищених споживачів мають бути чіткі зобов'язання оплачувати спожиту електроенергію. Хоча б у тих обсягах, у яких вони можуть. Не платити просто через те, що вони увійшли до переліку критично важливих об'єктів, вони не можуть”, – додав він.

Крім того, ми писали, тарифи на електроенергію зростуть: що чекає на споживачів

Також наш портал дізнався, що споживачам відріжуть світло за борги: на оплату дали кілька тижнів