Світові ціни на одну з найважливіших круп досягли нового 15-річного максимуму. Швидке подорожчання було спровоковано високим попитом та затяжними проблемами із постачанням. Про це передає bloomberg.

Рис - одна з найпопулярніших круп у світі та в тому числі в Україні. За останніми даними, третій тиждень зростають ціни на тайський білий рис 5% очищення, що є азіатським еталоном. Станом на 27 грудня вартість складає 659 доларів за тонну.

Рис, крупа - фото з вільних джерел
Рис, крупа - фото з вільних джерел

Нинішній цінник найвищий за останні 15 років – з жовтня 2008 року. Зазначається, що вартість рису за 2023 рік піднялася приблизно на 38% через те, що Індія, яка є найбільшим постачальником круп, обмежила експорт.

Що відбувається з цінами в Україні?

В Україні ситуація з рисом поки не так гостро. За даними порталу Мінфін, можна помітити, що в супермаркетах навіть трохи знизилася вартість цієї крупи.

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Ціни на крупи. Фото: скрін youtube
Ціни на крупи. Фото: скрін youtube

Так, наприклад, середній цінник на довгий рис знизився з 75,92 до 73,30 гривні за кілограм, довгий пропарений - з 62,06 до 60,97 гривні за кіло. Найдорожчий на прилавках – круглий рис. Середня вартість становить 78,57 гривні, що трохи дорожче, ніж минулого місяця.

Ціни на рис. Фото: скрін Мінфін
Ціни на рис. Фото: скрін Мінфін

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, частина продуктів подорожчає, а деякі зникнуть із полиць магазинів: експерти попередили українців.

Також наш портал інформував, нарізка на свята вдарить по гаманцю: скільки обійдеться м'ясна та сирна продукція українцям.

Крім того, ми писали, до майже 110 гривень за кіло: супермаркети шокували новими цінами на апельсини та банани.