Страховий стаж один з ключових показників за яким визначають право людини на призначення та розмір пенсії. Проте не завжди Пенсійний фонд може врахувати період роботи.

В Україні документом, який підтверджує страховий стаж є трудова книжка. Дані до документа вносить відповідальний за це працівник. Однак, деякі пенсіонери знають, що через ряд неточностей доведеться чимало понервувати. Про те, які причини не зарахування стажу та як це виправити розповіла помічник адвоката Чмона Альона Олександрівна.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Причини для не зарахування стажу:

  • немає печатки підприємства після звільнення або вона не чітка
  • відсутність коду ЄДРПОУ на печатці
  • виправлені дати
  • при звільненні працівника не було вказано норму КЗпП.

В таких випадках, українцям пропонують надати документи, які підтверджують роботу на підприємстві. З того моменту, люди змушені доводити свою трудову діяльність, бігаючи по підприємствах та установах.

Популярні новини зараз
Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами "Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Українські пенсіонери / фото: Знай.ua
Українські пенсіонери / фото: Знай.ua

Якщо взяти документи, які підтверджують, що ви працювали на підприємстві неможливо, то тоді доведеться звернутися до суду. Такі ситуації виникають в основному з трудовою діяльністю в 1980-1990-х роках, або ж на початку 2000-х років. Адже за цей період важко знайти архівні документи, свідків, які б могли підтвердити цей спірний стаж.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, єдиний соціальний внесок: Пенсійний фонд розповів, що це таке та які терміни сплати

Раніше портал Знай інформував, українці, які мають право виплати можуть їх не отримувати: як перевірити нарахування

Також наш портал повідомляв, робота в окупованих регіонах: як зібрати докази на підтвердження пенсійного стажу