Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які уважно стежать за своїми платіжками з комуналки, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що на даний момент багатьох українців вже зараз турбує питання, якими будуть тарифи на житлово-комунальні послуги у 2024 році.

Незважаючи на запевнення влади, що ціни на більшість послуг залишатимуться без змін у результаті війни, підвищення відбувається вже цього року.

Чого чекати від тарифів на комунальні послуги 2024 року, розповів голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко.

Платіжка за комуналку. Фото: скрін youtube
Платіжка за комуналку. Фото: скрін youtube

За словами експерта, 2024 року в Україні відбудеться зростання тарифів на електроенергію для споживачів. Очікується, що тарифи піднімуться орієнтовно до 3,5 гривні. Що стосується тарифів на електроенергію для бізнесу, то вони постійно змінюються, наприклад, за 2023 рік вони зросли майже на 25%.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Також, як зазначив Попенко, слід очікувати на поступове зростання вартості обслуговування багатоквартирних будинків.

Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube

"Це відбувається постійно, і за цей рік послуга подорожчала майже на 20%", – каже Олег Попенко.

Зростають тарифи на вивезення твердих побутових відходів. Рішення тут ухвалюється на рівні місцевих рад. Оскільки ці послуги не прописані у законодавстві України, то до них претензій немає, і місцева влада отримала повне право на підвищення їхньої вартості.

У той же час, незрозуміла ситуація з тарифами на воду, хоча водоканали вже зараз перебувають у скрутному становищі. Тому точно спрогнозувати, якими будуть тарифи на воду, неможливо.

Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube

Які послуги точно не подорожчають у наступному році

Стабільними залишаться тарифи на послуги: теплопостачання; гарячого водопостачання та транспортування газу.

Щодо самого газу, то цей опалювальний сезон ми пройдемо без подорожчання. А як буде далі, поки неясно. Адже голова "Нафтогазу" Олексій Чернишов наполягає, щоб в Україні переглянули тарифи на газ та ухвалили рішення про підвищення тарифів.

Але оскільки нині в Україні діє мораторій на ці послуги, то до його скасування їхня вартість не зміниться.

Комунальні платіжки. Фото: скрін youtube
Комунальні платіжки. Фото: скрін youtube

Що впливатиме на зростання вартості комунальних послуг

Попенко каже, що необхідно розглядати кожну послугу окремо, оскільки фактори подорожчання всюди різні.

Наприклад, якщо говорити про вивезення твердих побутових відходів, то там головний фактор зростання тарифів — вартість паливно-мастильних матеріалів на ринку, що часом сягає 50-70%.

При визначенні тарифів на обслуговування багатоквартирних будинків враховується, зокрема, вартість електроенергії у місцях загального користування, як у 2023 році. Це складова у більшості ЖЕКів, тому після зростання вартості електроенергії ЖЕКи, за словами експерта, незаконно підняли тарифи.

Тобто чітко сказати, що підвищення вартості обумовлюється якимись загальними факторами, не можна. У всіх послугах ці фактори відрізняються, наголосив Олег Попенко.

Нагадаємо, відключення світла через морози: Міністр енергетики попередив українців.

Раніше повідомлялося, до 3,5 гривень за кіловат – як можуть змінитися тарифи на комуналку у 2024 році.

Також, що буде із зарплатами та соцвиплатами України, коли ми вступимо до ЄС: правда від експерта.