У Дніпрі між місцевими елітами склалася довга і суперечлива історія відносин, союзів і конфліктів.

РБК-Україна продовжує цикл публікацій про передвиборчі розклади в найбільших містах України.

На виборах 2015 року Боротьба за мерське крісло в Дніпрі йшла до останнього. У першому турі кандидат від " Опозиційного блоку "Олександр Вілкул трохи обігнав" укропівця " Бориса Філатова. У другому турі перемогу все-таки здобув Філатов з результатом в 52% проти 45% у опонента.

Зараз вони знову серед фаворитів мерської гонки, і варіант, при якому обидва знову вийдуть у другий тур, виглядає цілком реалістичним. Але в цілому за минулі п'ять років політичний ландшафт міста серйозно змінився.

Друзі та вороги

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Визначальним фактором для політичної ситуації в Дніпрі та області став повний розвал "команди Коломойського" зразка 2014 року. Тоді, у важкий час початку російської агресії проти України, олігарх Ігор Коломойський очолив Дніпропетровську ОДА, а його заступниками стали Борис Філатов, Геннадій Корбан і Святослав Олійник. За рішучими діями і яскравими ініціативами цієї команди, на зразок виплат за упіймання сепаратистів, з інтересом стежила вся Україна.

З тих пір від колишньої єдності не залишилося і сліду. Коломойський з одного боку, і Філатов з Корбаном з іншого, стали не просто противниками, а непримиренними опонентами. За словами Філатова, олігарх За останній рік-півтора істотно наростив свій вплив в регіоні, і грає серйозну роль в кампанії з пресингу і очорнення чинного мера.

Борис Філатов / скріншот з відео
Борис Філатов / скріншот з відео

"Як добре зазначив один журналіст, у Зеленського є влада, але немає впливу. А у Коломойського немає влади, але є вплив"– - сказав Філатов у коментарі РБК-Україна.

Мер Дніпра стверджує, що Коломойський, на пару з відомим місцевим бізнесменом Олександром Петровським, фактично купив франшизу "Слуги народу" на Дніпропетровщині. Побічно це підтверджується тим фактом, що список "СН" в облраду очолив нинішній його глава Святослав Олійник, який після конфлікту в Дніпровській команді залишився на боці Коломойського.

На іншому фланзі теж відбулися зміни. Так, Олександр Вілкул балотується вже не від" Опозиційного блоку", який прийнято пов'язувати з Рінатом Ахметовим, а від власної партії "Блок Вілкула"Українська перспектива". Вілкул також підкреслив, що його партія не співпрацює з Ахметовим.

У цьому плані найбільш показовою стала ситуація в другому за значенням місті Дніпропетровської області, Кривому Розі, який до того ж є малою батьківщиною президента Володимира Зеленського. Тут на третій мерський термін йде батько Олександра Вілкула, Юрій Вілкул, в минулому також представник "Опоблоку".

Його головним опонентом, кандидатом від "Слуги народу", став гендиректор Криворізького "Центрального гірничо-збагачувального комбінату" Дмитро Шевчик. І судячи з усього, боротьба буде напруженою. Вілкул звинувачував владу в тиску на нього, з метою змусити знятися з виборів, а Шевчика – в спробі організувати скупку голосів і використанні адмінресурсу.

Філатов і альтернативи

Дані передвиборних соцопитувань у Дніпрі виглядають досить суперечливими, а частина соціології – явно фейковою. Серед відомих всеукраїнських соцслужб найбільш актуальні дані по місту дає SOCIS, який проводив опитування в кінці вересня-початку жовтня. За цими даними, Філатов може перемогти вже в першому турі, набравши 54,1% голосів.

Борис Філатов / скріншот з відео
Борис Філатов / скріншот з відео

"Я розраховую виграти вже в першому турі, якщо, звичайно, влада зовсім вже не перейде всі червоні лінії: вкрадуть бюлетені, комісія не прийде, ЦВК не визнає вибори і т. д. але навіть якщо буде другий тур, то соціологія показує, що я у будь-якого кандидата виграю з триразовим розривом"– - заявив Філатов.

У Вілкула, якого Філатов бачить своїм опонентом у другому турі виборів, якщо такий відбудеться, згідно з тим же опитуванням SOCIS є 13,1% підтримки.

"Я веду активну кампанію всього два місяці, але вже обійшов всіх конкурентів, крім одного. Підтверджуються мої слова: я – єдина альтернатива Філатову. Впевнений, що буде другий тур, і ми там зустрінемося"– - заявив РБК-Україна Вілкул.

Шанси втрутитися в боротьбу є і у лідера місцевої партії" Громадська сила " Загіда Краснова, якому дають 12% рейтингу. Для Краснова це буде вже третя спроба зайняти пост мера Дніпра, в 2010 році він прийшов до фінішу четвертим, в 2015-му – зайняв третє місце.

"Будь-який реальний кандидат в мери, який збирається виграти, повинен думати про те, як захистити свої результати. Так от, ніхто з реальних кандидатів у мери, крім Мене і Філатова, навіть не подав своїх кандидатів на жеребкування в члени комісій. Це говорить багато про що"– - сказав Краснов.

Він вважає, що саме його найбільше критикують орієнтовані на Філатова медіа-ресурси. У свою чергу, сам мер Дніпра не вважає Краснова своїм серйозним конкурентом.

Борис Філатов / скріншот з відео
Борис Філатов / скріншот з відео

На четвертому місці в рейтингах йде висуванець від" опозиційної платформи – за життя " Сергій Нікітін, який набирає 8,3% голосів. При цьому в самій ОПЗЖ визнають, що його шанси на перемогу виглядають досить примарно.

"На жаль для нас, я майже впевнений в тому, що мерські вибори закінчаться перемогою Бориса Філатова. Питання в тому, чи буде один тур або два, але у Філатова є всі шанси перемогти в першому турі. Є три кандидати, які мають шанси вийти в другий тур: Вілкул, Краснов і Нікітін. Нікітін показує найвищий приріст рейтингу, але в цій ситуації йому може не вистачити хіба що часу", - сказав у коментарі керівник Дніпропетровської облорганізації ОПЗЖ Геннадій Гуфман.

Нарешті, на п'ятому місці-кандидат від" Слуги народу " Сергій Риженко з 7,6% підтримки. У президентській партії довго не могли визначитися зі своїм претендентом на мерський пост, в кулуарах ходили розмови про можливе висунення народного депутата від "СН" Максима Бужанського.

Риженко-головлікар Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені Мечникова. На всю Україну він став відомий після початку війни на Донбасі – саме в його лікарню масово привозили поранених бійців АТО. Для Риженка "Слуга народу" стане вже третьою поспіль партією влади, до якої він приєднався: в 2010 році він став депутатом облради від Партії регіонів, в 2015-му – вже від Блоку Петра Порошенка.

Інші кандидати втрутитися в боротьбу за мерський пост не зможуть навіть теоретично. Так, від "Батьківщини" балотується заступник голови Дніпропетровської облради Мгер Куюмчян, якому SOCIS дає лише 1% підтримки. І в цілому, в рідному для Юлії Тимошенко регіоні позиції її політсили в останні роки серйозно ослабли.

Нарешті, від" європейської солідарності " балотується екс-нардеп минулого скликання Тетяна Ричкова, яка набирає лише 0,5% підтримки. Примітно, що в 2016 році вона стала депутатом ВР по мажоритарному округу, який звільнився саме після обрання Бориса Філатова на посаду мера Дніпра і йшла на ті вибори з його публічною підтримкою.

Борис Філатов / фото: Борис Філатов у Facebook
Борис Філатов / фото: Борис Філатов у Facebook

Гаряча точка

Конфігурація майбутньої міськради Дніпра представляє не менший інтерес, ніж вибори мера міста. Політична боротьба в ще чинному його скликанні була дуже бурхливою. Депутати десятками змінювали фракційну приналежність, створювали і руйнували фракції і коаліції, діяльність міськради зупинялася на місяці.

Зараз Соціологія дає шанси на подолання п'ятивідсоткового бар'єру кільком партіям:" пропозиції", ОПЗЖ," слузі народу"," громадській силі " і Блоку Вілкула. Трохи не дотягує до прохідного бар'єру"Євросолідарність". Опитування SOCIS при цьому дає "пропозиції" 43,3% підтримки, інші опитування – дещо менше.

У розмовах з виданням представники майже всіх партій-лідерів відзначали, що коаліції в місцевих радах в принципі не настільки політизовані, як у Верховній Раді. Тому цілком можлива співпраця між депутатами від партій, які жорстко протистоять один одному на загальнонаціональному рівні.

"Якщо говорити про міськраду, я б взагалі не використовував слово "коаліція". На відміну від Верховної Ради-це історія, де люди повинні об'єднуватися для вирішення зрозумілих прикладних завдань. І з усіма, хто прийшов для вирішення цих завдань, наша фракція буде співпрацювати, або в цілому, або з конкретних питань. Монобільшості точно не буде"– - сказав виданню представник ОПЗЖ Гуфман.

Філатов, фото: Facebook
Філатов, фото: Facebook

Олександр Вілкул дав обтічну відповідь на питання про майбутній результат його політсили на виборах до міськради.

"Ми розраховуємо на результат, який дозволить сформувати фракцію, яка дозволить реально впливати на прийняття важливих питань життя міста. У міськраді Дніпра ми будемо співпрацювати з усіма партіями, які підтримають реалізацію нашої Програми. "Українська перспектива" налаштована на конструктивний діалог"– - сказав політик.

Про готовність до конструктивної співпраці розповідали і представники інших партій, втім, не без винятків. Наприклад, Філатов не хотів би спиратися на майбутніх депутатів від "Слуги народу" в міськраді.

"Юридично коаліцій у місцевих радах не існує. Депутати Блоку Вілкула, ОПЗЖ, голосуватимуть за міський бюджет, за каналізацію, за труби, за покупку тролейбусів і т.д., і ми не потребуватимемо послуг "слуг народу". Я не хочу мати справ зі ставлениками бандитів чи олігархів"– - заявив мер Дніпра.

У свою чергу, лідер " громадської сили "Краснов з" 99%-ною "ймовірністю не буде домовлятися з"пропозицією".

Борис Філатов, kp.ua
Борис Філатов, kp.ua

В цілому, виборча кампанія в Дніпрі проходить досить нервово. І Філатов, і Вілкул звинувачують центральну владу в системному тиску і втручанні у виборчий процес, використанні адмінресурсу, залякуванні через кримінальні справи. А з урахуванням непростих відносин між місцевими елітами, Дніпро в день голосування і особливо при підрахунку голосів цілком може стати однією з гарячих точок нинішньої місцевої кампанії.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше "Боїшся сам-візьми Корбана", - Краснов запропонував Філатову новий формат дебатів

Як повідомляє портал «Знай.иа» Філатов закликав дніпрян "озелениться"

Також «Знай.иа " писав, що У Дніпрі Філатова "вмили" нашатирем, у справу втрутилися копи: "нікого не боюся"