У четвер, 2 липня, в Кам'янському (кол. Дніпродзержинськ) відзначають 24 річницю трагедії, яка забрала життя 34 людей. Люди загинули внаслідок несправності трамвая, який зійшов з рейок і протаранив бетонну огорожу.

Цю катастрофу прийнято вважати наймасштабнішою за всю історію українського електротранспорту. Все сталося 2 липня 1996 року близько 18 години. Трамвай КТМ-5 (інвентарний номер вагона 1044) пересувався по трамвайним коліям вниз по вулиці Чапаєва у бік Ленінградського проспекту.

В Кам'янському відзначають 24 річницю трамвая смерті / фото: відкриті джерела

В той день у трамваї було близько 150 осіб, які поверталися додому в годину-пік. На крутому узвозі у транспорту відмовили гальма, і вагон стрімко полетів униз. Набираючи неймовірну швидкість, він за лічені хвилини подолав два кілометри, зійшов з рейок і врізався в бетонну огорожу.

Сама платформа з колесами зупинилася, однак від неї відірвався салон трамвая і разом з пасажирами полетів далі вниз. Зупинитися йому вдалося лише через кілька десятків метрів біля школи №10.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Як розповіли очевидці, практично весь шлях трамвая був усипаний закривавленими тілами. Водії були в шоці. Багато хто, піддавшись паніці, стали вистрибувати з салону через розбиті вікна, в результаті чого отримали серйозні поранення.

В результаті катастрофи 34 людини загинули (29 на місці події, ще 5 померли у лікарні). Серед загиблих були 20 жінок і 1 дитина. Більше 100 осіб отримали травми різного ступеня тяжкості.

В Кам'янському відзначають 24 річницю трамвая смерті / фото: відкриті джерела

В Кам'янському відзначають 24 річницю трамвая смерті / фото: відкриті джерела

Однією з причин аварії стало те, що трамваєм керувала 20-річна дівчина, яка за кілька місяців до події закінчила прискорені курси в Вінниці. Не виключено, що в критичній ситуації із-за недостатнього досвіду вона могла просто розгубитися.

У фатальний день дівчина передала диспетчеру інформацію про проблеми в акумуляторній системі, однак трамвай випустили на лінію, оскільки не вистачало рухомого складу.

Міська влада тоді ще Дніпродзержинська увічнили пам'ять загиблих у страшній трагедії, встановивши монумент на місці катастрофи, у вигляді двох паралельних прямих, хаотично изгибающихся вгорі. Цей монумент символізує покручену в результаті сходу вагона трамвайну колію.

Пам'ятник загиблим у трамвайній катастрофі в Кам'янському / фото: відкриті джерела

Нагадаємо, що в Дніпрі перекинулася фура, навантажена пивом.

Як повідомляв портал Знай.иа, в Дніпрі жителі поскаржилися на маршрутку-корито.

Також Знай.иа писав, що в Дніпрі жінка протаранив паркан і змилася з місця ДТП.